Ubuntu налазва смартфоните в края на февруари

0
8

Мобилният пазар ври и кипи. Там почти всеки ден сме свидетели на някаква голяма новост, но по отношение на операционните системи динамиката е доста слаба. Основните играчи са четири на брой и на практика нямат конкуренция. Ако притежавате сравнително нов смартфон той със сигурност е задвижван от Android, Blackberry, iOS или Windows Phone.

Скоро ще се появи пети сериозен играч, който обаче не е нов в областта на операционните системи. Става въпрос за Ubuntu. Canonical са обещали, че версия на Linux дистрибуцията ще бъде достъпна за Galaxy Nexus до края на февруари, съобщи Neowin.

Заедно с готовото за инсталиране изображение на операционната система ще бъдат предоставени и неговите изходни кодове. По този начин всеки ще може да ровичка и модифицира ядрото както намери за добре.

Потребителите обаче не трябва да очакват шлифована система още в началото. Първата версия няма да има поддръжка на всички възможности, които един потребител би могъл да очаква от телефона си. Тя се препоръчва главно на ентусиастите, които искат да се докоснат първи до нещо наистина ново и интересно.

Дизайнът на операционната система е доста добър. Няма да има проблем и с основните функции като телефонни обаждания и пращани на есемеси. Липсва обаче истински магазин за приложения, както и базиран на Webkit браузър.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за