Vodafone намалява участието си на китайския пазар

0
49

Мобилният гигант Vodafone реши да продаде своите дялове от китайския телеком China Mobile. Vodafone притежаваше 3.2% от китайската компания, предаде британският вестник Guardian.

Стойността на сделката е 4.3 милиарда британски лири, но това няма да бъде крайната сума, която ще получи Vodafone, тъй като трябва да се платят данъците и разходите по транзакцията. По-голямата част от приходите ще бъдат разпределени сред акционерите.

Vodafone следва политика на преструктуриране на активите си, които не са от стратегическо значение. Азиатският пазар не е приоритетен за компанията, но тя ще продължи да работи с China Mobile и след продажбата на акциите. Според Виторио Колао, който е един от шефовете на Vodafone, двете компании ще продължат да споделят мрежите си и ще работят заедно в областта на по-екологичните технологии.

Основните инвеститори на Vodafone натискат ръководството да се занимава приоритетно с пазарите в Европа, Индия и Африка и това вероятно е основната причина за продажбата. За голяма печалба едва ли може да се говори, тъй като парите, които Vodafone плати за дяловете си в China Mobile не бяха много по-малко от сумата на сегашната сделка. Преди 10 години Vodafone плати 1.7 милиарда лири за дял от 2% в китайския телеком.

Основен акционер в China Mobile е китайското правителство. Част от мобилния оператор беше пусната за свободна продажба през 2000 година, когато той беше превърнат в независима компания. До 1999 година China Mobile беше просто мобилен отдел в China Telecom.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари