fbpx
-1.8 C
София

VoIP операторите в Европа се оплакват от мобилните оператори

Най-четени

Британското издание Guardian съобщава, че европейските компании,занимаващи се с предоставяне на услуги за интернет телефония, се оплакват от мобилните оператори в Европейския съюз, които, според VoIP операторите, незаконно блокират или забавят работата на услугите за гласови съобщения през интернет, за да принудят клиентите да използват по-скъпата телефонна връзка. Европейската комисия вече създаде специален комитет, който е натоварен със задачата да разгледа жалбата и да проучи ситуацията.

Според една от жалбите, подадени от асоциацията VON Europe, в чийто състав влизат компании като Google, Skype и др., операторът Vodafone Group ограничава достъпа до интернет телефония за своите клиенти, а други оператори, по-специално френските Orange и Bouygues, германският E-Plus и холандският KPN, блокират изцяло VoIP трафика. Като пример недоволните клиенти на компаниите посочват случая, когато френският мобилен оператор SFR продава на потребителите на iPhone и iPad неограничен достъп до интернет, който обаче на практика съвсем не е такъв – закупилите услугата нямат достъп до популярните системи за интернет телефония и до P2P мрежите.

„С други думи, на европейския пазар в момента се наблюдават явно дискриминационни условия за работата на интернет компаниите и се създава конфликти между играчите, които работят на ниво технологии и ниво съдържание“, заявяват от VON Europe.

Вчера Европейската комисия издаде предписание до националните регулаторни органи в Европейския съюз, които трябва да наблюдават мобилния трафик на националните телекомуникационни оператори и „да гарантират спазването на принципите на мрежовия неутралитет“. Очаква се окончателният доклад за резултатите от наблюденията да бъде публикуван през месец февруари 2012 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини