WikiLeaks: ЦРУ е поставяло задни врати в iPhone и iPad още при производството на тези устройства

4
43

WikiLeaks публикува следващата част от пакета документи Vault 7, взети от американските специални служби.

Новият пакет документи получи името Dark Matter и описва начините за хакване на различните устройства на Apple.

Новата публикация съдържа документи, описващи различни методи за проникване в Mac, iPhone и iPad. Хвърля се светлина и върху проекта Sonic Screwdriver, при който за хакването на компютрите Mac става чрез включването на USB диск към компютъра.

Достъпът до паметта при този метод е възможен, понеже интерфейсът на EFI в macOS стартира Thunderbolt порта преди операционната система да се е заредила напълно. ЦРУ е използвало два експлойта: Sonic Screwdriver е реализиран като модифицирана версия на фърмуера на адаптера Thunderbolt, а другият експлойт с име DarkSeaSkies работи чрез обикновен USB диск.

WikiLeaks специално подчерта, че и двата експлойта съществуват още от 2010 година, а ЦРУ редовно ги е обновявало.

Документите от пакета Dark Matter описват и няколко експлойта за iOS, като например NightSkies 1.2, създаден през 2008 година. Специалните служби са го инсталирали в iPhone и iPad още при сглобяването и тестването на устройствата. Това означава, че специалните служби са заразявали смартфоните на Apple още от 2008 година.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Според USА Today кодът на ЦРУ не се премахва след factory reset, бил във фирмуера на iPhone.
Биг брадър, брат’чед 😀

Светльо
Светльо

Може би не се досещаш , че „китайските заводи“ правят и сглобяват хардуера – а хака е в софтуера който идва от САЩ .

Калин
Калин

Със сигурност най-вероятно _и_ това означва.
2015 най-голямата компания в света за производство на СИМ карти (Gemalto) обвини NSA и GCHQ, че са я хакнали и са откраднали криптиращите ключове на милиони СИМ-карти.
Всеки път, когато телефонът ти праща нещо, то се криптира от такъв ключ, който съответно се намира на СИМ картата. Ако имаш ключа, можеш да дешифрираш всяко съобщение, което излиза или влиза от/в телефона ти.

AxOx
AxOx

Аз не вярвам на тази статия защото ако беше вярно те нямаше да плащат милионни на хакери за да отблокират един телефон (навярно си спомняте за случая където искаха до отблокират един телефон на мафиот и Apple не се съгласи да помогне).

Логично ако имаха достъп щяха отдавна да отварят и достигат тези устройства без да се налага да питат който и да било и да се намесва пресата и законодателството.

Вече не знам на кого да вярвам.