fbpx
10.8 C
София

Xiaomi с обвинения за следене на потребителите

Най-четени

Популярният китайски производител на достъпни смартфони с високо съотношение между цена и качество, Xiaomi, който понастоящем е на четвърто място в света по продажби, се бори с обвинения, че събира лични данни от притежателите на техни модели. Информацията идва от доклад публикуван в четвъртък от Форбс. В него се аргументират опасения, че китайската компания събира лични данни за уеб сайтовете, които посещават потребителите им, както и подробна информация за инсталираните на телефоните им приложения и отворени файлове.

В публикация в блога на компанията от вчера, Xiaomi изложи някои от своите практики за събиране и обработване на потребителски данни, казвайки, че събира обобщена статистика за използването на смартфоните им, с цел да анализира нивото на отзивчивост и ефективност, като крайната цел на това е непрекъснато подобряване на системните приложения и операционната система MiUi и работния интерфейс. От компанията уверяват, че цитираната информация не може да послужи за персонално идентифициране на потребителите, от които бива извличана и не може да става дума за „персонално следене на хората“.

Компанията също така заяви, че синхронизира историята на сърфирането в интернет, ако хората са оставили функцията включена в настройките им. Xiaomi отрече каквото и да било неправомерно нарушение и заяви, че Форбс са разбрали погрешно техните принципи и политика за поверителност на данните.

„При Xiaomi поверителността и сигурността на нашите потребители са от първостепенно значение. Ние стриктно спазваме и напълно зачитаме законите и разпоредбите за защита на поверителността и личната неприкосновеност на потребителите ни по целия свят“.

В четвъртък Форбс цитира множество изследователи по сигурността, които заявиха, че компанията събира уеб история, както и други данни за телефоните като „уникални номера за идентифициране на Android“, които несъмнено могат да бъдат свързани със самоличността на потребителя, използващ устройството. Комбинацията от данни и идентификационните номера може да позволи на Xiaomi да свързва всички данни, които събира с потребителите, от които го осъществява, което изследователят по сигурността Gabi Cirlig заяви, че е най-важният аспект от откритията на Форбс.

Girlic каза пред пресата, че когато използвате браузъра по подразбиране в операционната система на Redmi Note 8, той „записва всички посетени от потребителя уеб сайтове, включително и подадените заявки към търсачките.“ В допълнение, „всяко едно действие и всеки един елемент – инсталиране на приложение или появяване на файл, също бива отчитано и изпращано до Xiaomi“ Експертът казва, че следенето на китайската компания се осъществява дори при сърфиране в режим инкогнито или в частен режим.

Съобщава се, че телефонът записва папките, които са отваряни, както и дори времето, което прекарвате пред смартфона си. Girlig заяви за Форбс, че данните се изпращат до отдалечени сървъри, хоствани от облачните услуги на китайския технологичен гигант Alibaba, които са били наети от Xiaomi.

Други браузъри като Google Chrome и Mozilla Firefox също събират обобщена информация за посещаваните от потребителите уеб сайтове. Те обаче предлагат и подробна информация за това как данните се защитават. и. Google казва, че Chrome събира „анонимни, рандомизирани данни“ относно използването, които не са свързани с идентифицирането на потребители. През 2017 г. Mozilla стартира програма за събиране на данни за използването на браузъра от потребителите на Firefox, защитена с процес, наречен диференциална поверителност, който прави много трудно да се види дали данните на даден потребител са включени.

Как го правят конкурентите?

Телефоните, които работят с операционните системи на iOS или Android на Google на Apple, идват със съответните политики за поверителност и често изследователите трябва да се задълбочат в кода на операционните системи и приложенията на устройствата, за да видят какви видове данни за местоположение и използване на приложения се събират от трети страни събират и изпращат до рекламодатели. Но това е различно от сегашния случай, при който производителя на телефона събира потребителски данни, което Apple казва, че се опитва да ограничи колкото е възможно повече, като обработва потребителските данни на самия телефон (това само по себе си търпи други критики заради използването на част от ресурсите и производителността на устройството) и ги оставя там, а едва крайните резултати биват изпращани до сървърите на компанията.

Google също като конкурента обработва данни по телефона, събирани от собствената им операционна система Android, когато това е възможно, като и двете компании са разработили различни методи за поверителност за анализ на своите съвкупни бази данни от данни. Освен това Google е разработила алгоритми използващи машинно обучение, които позволяват на компютърните програми да анализират данните, които се колектират с машинно обучение на устройствата на потребителите. Така досущ като Apple, Google трансферира до собствените си сървъри едва крайните резултати, към които проявява интерес, като по този начин се избягва каквато и да била конкретика или профилиране на потребителя, поне чисто теоретично и според политиките.

От изявлението на Xiaomi не става ясно дали компанията използва някоя от тези системи за защита на данните в съвкупните данни, които събира от телефоните и браузърите на потребителите. Представител на Xiaomi не отговори веднага на въпрос, зададен от технологичния портал CNET дали използва диференциална поверителност или машинно обучение на самите устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Емой
Емой
1 година

После ооо, мопо, и така докато не останат само пиксел и офоня

Lina
Lina
1 година

всички сайтове събират включително и този… има 11 тракера бключително и google analitycs

Дикпик
Дикпик
Отговор на  Lina
1 година

Разликата е, че всички сайтове или компании изрично е упоменат и описан начина на събиране на данни и се иска съгласие, описано е и как се използват данните и от кой.
При шайомито нито едно от изброените не е налице не си давал и съгласие.
Че даже и при инкогнито, и голите ви снимки вече са притежание на китайското правителство..

tnt
tnt
Отговор на  Дикпик
1 година

“dikpik“ ти пък ако си мислиш че фейса, инста и гоогле вече не са те съблекли чисто гол жестоко се лъжеш.

Гиги
Гиги
Отговор на  Дикпик
1 година

На кои сайтове, дай пример? Когато ги посетиш, вече информацията ти е споделена. И после „упоменават“ пред свършен факт. Виждал ли си сайт с html, css и JavaScript, който да не те заблъска с още скриптове от трети страни само след „упоменаването“ и съгласието ти? Дори и този, директно те инжектрат още преди да са те уведомили за каквото и да било. Да не говорим, че си противоречат в Декларацията за поверителност и, според мен, е копи-пейстната от някъде и даже и не са я чели.

WebScum
WebScum
1 година

Ама като се изказах наскоро с/у Xiaomi ми изтрихте коментара, нали….

П.П. Все още ползвам Xiaomi Redmi устройство, т.е. съм/бях техен фен. Е, съответно без MUI, де… 🙂

Глуповато комуне
Глуповато комуне
1 година

Та какво казвате за андроид и китайските пръчки? Не ви виждам коментарите. Който разбира, Apple избира.

Павел
Павел
Отговор на  Глуповато комуне
1 година

Верно си глупав и верно избираш точно комунистически приьоми за пропаганда. Така че, избирай АйШит и дерзай, трол недоносен…

В.А.
В.А.
1 година

Значи пропускът на Xiaomi е че не са залепили една GDPR добавка от 50-60 страници, която да се показва по време на първоначалната натройка, и която 100% от потребителите няма да прочетат. Тогава всичко ще бъде наред.

ЛауДдзън
ЛауДдзън
Отговор на  В.А.
1 година

Точно баце, да кажат, че ни следят на ниво ядро и че без значение какви услуги или механизми за опазване на личната ни неприкосновеност – proxy, java script off, incognito mod използваме все тая, еми нема да си го купа, нема да си купа и нищо от тях щото баце те не ме уважават като клиент дето им киха.
И отделно баце видиш ли всички други го правели значи шайомито невинни, СаМО нЕ биЛи залЕпиЛи БележКа.

bash_majstora
bash_majstora
1 година

Твърде големи станаха, трябва да се ударят по някакъв начин,
huawei стъпиха на cisco и мобилните комуникации и ги удариха, така и не намериха доказателства за това

Муньовци
Муньовци
Отговор на  bash_majstora
1 година

Големи станаха щото партията налива пари и работят на загуба само и само да вземат пазар и да фалират(в това число и европейски компании) незнам от де се навъдихте всички китайски адвокати ама Китай е вреден за европейската а и нашата икономика, нема никаква логика в тая позиция .

Я пак?
Я пак?
Отговор на  Муньовци
1 година

Европейската… какво??? Половината ти население да продава на другата половина китайски стоки, изработени от руски суровини, а втората половина да раздава на първата заеми и да им смята данъците, таксите, осигуровките, застраховките и лихвите – ти на това „икономика“ ли му викаш? :))) В Гейропа и Кравефермата вече и копчета не могат да произведат, всичко се внася от Китай от поне 15-20 години насам…

Лафче с турчен
Лафче с турчен
Отговор на  Я пак?
1 година

Европа е най големия производител и износител на стоки в света, колега бегай да четеш стига си губи времето по тия сайтове, не ти се отплаща.

Я пак?
Я пак?
Отговор на  Лафче с турчен
1 година

Гейропа е най-големият производител и износител в света…

Я пак?
Я пак?
Отговор на  Я пак?
1 година

Ама само на полу-негра и полу-тарамбуки :))) Щото евроГейците масово обръщат резбата, а рязаните чернилки им заплождат разгонените недоклатени жени.

Лафче с турчен
Лафче с турчен
Отговор на  Я пак?
1 година

Наще 1 милион негъра Европа ли ни ги внесе бе кафеварко?

qwe
qwe
1 година

Хаа, посочете 1 марка, която не следи. Западните фирми станаха като СССР – „Нашето следене – добро, китайското – лошо“. Скоро видях някаква тъпа игричка искаше достъп чак до телефонния указател….

Trial
Trial
Отговор на  qwe
1 година

Sailfish OS пробвал ли си?! ;P

Сантерия
Сантерия
1 година

Не знам защо никой не упоменава факта, че когато си инсталираш Хром браузъра на Гуугъл, Хрома започва да рови в / и индексира / всички папки на компютъра с цялото им съдържание. Защо никоя голяма медия не упоменава този факт?
Колкото до телефоните – Аз съм с iPhone 11 Pro Max, а жена ми с Redmi Note 8. Да моят прави по-добри снимки, но като гледам разликата в цената 10 пъти – честно казано – бих си взел като нейния – ако можех сега да избирам.

Нови ревюта

Подобни новини