fbpx
14.8 C
София

Xiaomi с обвинения за следене на потребителите

Най-четени

Популярният китайски производител на достъпни смартфони с високо съотношение между цена и качество, Xiaomi, който понастоящем е на четвърто място в света по продажби, се бори с обвинения, че събира лични данни от притежателите на техни модели. Информацията идва от доклад публикуван в четвъртък от Форбс. В него се аргументират опасения, че китайската компания събира лични данни за уеб сайтовете, които посещават потребителите им, както и подробна информация за инсталираните на телефоните им приложения и отворени файлове.

В публикация в блога на компанията от вчера, Xiaomi изложи някои от своите практики за събиране и обработване на потребителски данни, казвайки, че събира обобщена статистика за използването на смартфоните им, с цел да анализира нивото на отзивчивост и ефективност, като крайната цел на това е непрекъснато подобряване на системните приложения и операционната система MiUi и работния интерфейс. От компанията уверяват, че цитираната информация не може да послужи за персонално идентифициране на потребителите, от които бива извличана и не може да става дума за „персонално следене на хората“.

Компанията също така заяви, че синхронизира историята на сърфирането в интернет, ако хората са оставили функцията включена в настройките им. Xiaomi отрече каквото и да било неправомерно нарушение и заяви, че Форбс са разбрали погрешно техните принципи и политика за поверителност на данните.

„При Xiaomi поверителността и сигурността на нашите потребители са от първостепенно значение. Ние стриктно спазваме и напълно зачитаме законите и разпоредбите за защита на поверителността и личната неприкосновеност на потребителите ни по целия свят“.

В четвъртък Форбс цитира множество изследователи по сигурността, които заявиха, че компанията събира уеб история, както и други данни за телефоните като „уникални номера за идентифициране на Android“, които несъмнено могат да бъдат свързани със самоличността на потребителя, използващ устройството. Комбинацията от данни и идентификационните номера може да позволи на Xiaomi да свързва всички данни, които събира с потребителите, от които го осъществява, което изследователят по сигурността Gabi Cirlig заяви, че е най-важният аспект от откритията на Форбс.

Girlic каза пред пресата, че когато използвате браузъра по подразбиране в операционната система на Redmi Note 8, той „записва всички посетени от потребителя уеб сайтове, включително и подадените заявки към търсачките.“ В допълнение, „всяко едно действие и всеки един елемент – инсталиране на приложение или появяване на файл, също бива отчитано и изпращано до Xiaomi“ Експертът казва, че следенето на китайската компания се осъществява дори при сърфиране в режим инкогнито или в частен режим.

Съобщава се, че телефонът записва папките, които са отваряни, както и дори времето, което прекарвате пред смартфона си. Girlig заяви за Форбс, че данните се изпращат до отдалечени сървъри, хоствани от облачните услуги на китайския технологичен гигант Alibaba, които са били наети от Xiaomi.

Други браузъри като Google Chrome и Mozilla Firefox също събират обобщена информация за посещаваните от потребителите уеб сайтове. Те обаче предлагат и подробна информация за това как данните се защитават. и. Google казва, че Chrome събира „анонимни, рандомизирани данни“ относно използването, които не са свързани с идентифицирането на потребители. През 2017 г. Mozilla стартира програма за събиране на данни за използването на браузъра от потребителите на Firefox, защитена с процес, наречен диференциална поверителност, който прави много трудно да се види дали данните на даден потребител са включени.

Как го правят конкурентите?

Телефоните, които работят с операционните системи на iOS или Android на Google на Apple, идват със съответните политики за поверителност и често изследователите трябва да се задълбочат в кода на операционните системи и приложенията на устройствата, за да видят какви видове данни за местоположение и използване на приложения се събират от трети страни събират и изпращат до рекламодатели. Но това е различно от сегашния случай, при който производителя на телефона събира потребителски данни, което Apple казва, че се опитва да ограничи колкото е възможно повече, като обработва потребителските данни на самия телефон (това само по себе си търпи други критики заради използването на част от ресурсите и производителността на устройството) и ги оставя там, а едва крайните резултати биват изпращани до сървърите на компанията.

Google също като конкурента обработва данни по телефона, събирани от собствената им операционна система Android, когато това е възможно, като и двете компании са разработили различни методи за поверителност за анализ на своите съвкупни бази данни от данни. Освен това Google е разработила алгоритми използващи машинно обучение, които позволяват на компютърните програми да анализират данните, които се колектират с машинно обучение на устройствата на потребителите. Така досущ като Apple, Google трансферира до собствените си сървъри едва крайните резултати, към които проявява интерес, като по този начин се избягва каквато и да била конкретика или профилиране на потребителя, поне чисто теоретично и според политиките.

От изявлението на Xiaomi не става ясно дали компанията използва някоя от тези системи за защита на данните в съвкупните данни, които събира от телефоните и браузърите на потребителите. Представител на Xiaomi не отговори веднага на въпрос, зададен от технологичния портал CNET дали използва диференциална поверителност или машинно обучение на самите устройства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини