Xiaomi хитрува с 48 МР резолюция на основната камера

6
2689

Преди няколко седмици Xiaomi разтресе цялата промишленост със своя смартфон Remi Note 7 с цена едва $150 и основна камера с резолюция 48 мегапиксела. Телефонът бе представен в средата на месец януари, а редица медии пропуснаха важна подробност. В този смартфон, снимки с резолюция 48 МР се получава без каквито и да било алгоритмични увеличения.

Един от първите намеци, че нещо не е наред бе използвания чип. Redmi Note 7 се базира на системата върху чипа Snapdragon 660, който поддържа камери с максимална резолюция 25 МР.

Основната камера на телефона се базира на фотосензора Samsung ISOCELL GM1. Резолюцията на този сензор наистина е 48 МР, но на изхода той подава изображения с разделителна способност 12 МР. Големият брой пиксели дава възможност за подобряване качеството на снимките чрез използване особеностите на човешкото зрение. Човешкото око най-добре реагира на зеления цвят, а в сензора Samsung GM1 се използва филтър на Байер, с който 50% от пикселите възприемат зеления цвят. В обикновените сензори синият, зеленият и червеният цвят се възприемат равномерно. В сензора Samsung GM1 ефективният пиксел е всъщност матрица от 2х2 подпиксела. Тоест, сензорът подава на процесора 12 МР подобрено изображение.

Но Redmi Note 7 прави наистина великолепни снимки с резолюция 48 МР. За получаването на един 48 МР кадър се прави серия от 12 МР снимки, които се обединяват в една обща фотография с резолюция 48 МР. Резултатът е много добър – вместо алгоритмичното разтягане на един кадър (резултатът е много лош), се използва обединяването на няколко снимки с подобрено изображение. Именно по този начин смартфонът с цена $150 прави великолепни 48 МР кадри.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари