1.9 C
София

Xiaomi ще ангажира външен експерт за оценка изявленията на литовските власти

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайската компания Xiaomi заяви, че ще ангажира външен експерт, който да оцени изявленията, включени в отчета на Националния център за кибербезопасност (NCSC) на Литва, в който се казва, че смартфоните на Xiaomi и Huawei прехвърлят данни към китайските власти и осъществяват политическа цензура. Информацията е на Reuters.

„Ние не сме съгласни с много от резултатите на тази проверка и ще ангажираме външен и независим експерт, който да оцени въпросите, повдигнати в този отчет“ – официално заяви представител на компанията Xiaomi.

Популярният китайски производител на смартфони направи това изявление след като миналата седмица държавната агенция по кибер-безопасност на Литва съобщи, че смартфоните на IT гигантите, включително Xiaomi и Huawei, имат проблеми с безопасността на личните данни на потребителите. Някои медии разтълкуваха, че в това се съдържа призив за отказ от китайските смартфони.

Що се отнася конкретно до Xiaomi, Литва заяви, че нейните специалисти са тествали смартфона Mi 10T с инсталирания фърмуер MIUI Global 12.0.10 QJDEUXM (Android 10 QKQ.200419.0P2). И още, вградените приложения в смартфоните на Xiaomi се свързват със сървър на Xiaomi в Сингапур, който от своя страна им изпраща JSON файла MiAdBlacklistConfig със списък на забранените думи и комбинации от думи. Цензурират се темите, които засягат независимостта на Китай, освобождението на Тибет и други подобни, като това са общо 449 забранени словосъчетания.

Xiaomi категорично отхвърли тези обвинения и съвсем ясно заяви пред всички медии, че нито едно от нейните устройства не цензурира информацията, изпращана или получавана от потребителите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини