Xiaomi Mi 10 – дата на излизане, цена, слухове и течове

0
5374
Xiaomi Mi 9 SE

Xiaomi Mi 10 ще се появи съвсем скоро.

Започваме да си мислим, че Xiaomi Mi 10 може да е един от най-очакваните телефони на годината, съдейки по това, което сме чули досега. Течовете и слуховете около него го карат да звучи като невероятно устройство.

Xiaomi Mi 10 е наследник на Mi 9, който излезе в началото на 2019, и е стъпка над Xiaomi Mi Note 10 от края на 2019. Според слуховете за характеристиките на камерата, изтеклият дизайн и очакваната мощност, Xiaomi Mi 10 може да се окаже достоен съперник на OnePlus 8 или Huawei P40.

През 2019, телефоните на Xiaomi добиха популярност в България и по света, след като тя стана една от водещите китайски компании. Но към този момент почти всички нейни телефони са устройства от бюджетния и средния клас. Може би Xiaomi Mi 10 ще е първият телефон от висок клас, който ще се изправи срещу Apple, Samsung и Huawei?

Очакваме да видим Xiaomi Mi 10, а може би и Pro версията му, да излязат на китайския пазар на 13 февруари, така че завесата ще се вдигне точно след анонса на Samsung Galaxy S20. След това се очаква да видим международният му дебют в края на февруари, така че няма да чакаме дълго.

Досега чухме доста за устройството, но в края на статията имаме и списък с желания, които се надяваме да се сбъднат при анонса на устройството.

Предишна новина: Представянето на Xiaomi Mi 10 може да се отложи заради коронавирусa.

Най-важното накратко:

  • Какво е това? Следващият флагман от среден клас на Xiaomi

  • Кога ще излезе? Ще бъде представен за китайския пазар на 13 февруари, а в края на месеца и за останалата част от света

  • Колко ще струва? Вероятно около $650 долара (~1150 лв.)

Дата на излизане и цена на Xiaomi Mi 10

Xiaomi потвърди, че ще обяви Xiaomi Mi 10 (а вероятно и Xiaomi Mi 10 Pro) на онлайн събитие, предназначено за Китай на 13 февруари. След него телефоните ще получат глобален анонс на MWC 2020 на 23 февруари. Най-вероятно там ще го видим на живо за пръв път.

Това не е изненадващо, тъй като Xiaomi Mi 9 дебютира на събитие в Китай в началото на февруари 2019 преди да бъде представен на глобалния пазар на MWC 2019.

Засега не сме чули много по отношение на цената, но не очакваме цената на Mi 10 да е много по-различна от тази на Mi 9. Следователно очакваме да е грубо $650 в зависимост от капацитета на вътрешната и на RAM паметта.

Един от течовете издаде китайските цени за Pro версия на телефона, според който ще струва 3800 юана (~970 лв.) за 12 GB RAM и 128 GB вътрешно пространство, и ще се качва постепенно до 4500 йени (~1150 лв.) за 512 GB място за съхранение и същият капацитет RAM.

Китайските цени често не отговарят точно на цените за останалата част от света, така че си имайте едно наум. Друго нещо, което трябва да имате предвид за цената, е че очакваните характеристики са много по-впечатляващи от тези на Mi 9, така че цената може леко да се повдигне.

Xiaomi Mi 9

Xiaomi Mi 10 течове и слухове

Може да не сме чували много слухове за Xiaomi Mi 10, но в случая качеството  компенсира за количеството. Всъщност, благодарение на снимка от самата Xiaomi, вече имаме представа как ще изглеждат Mi 10 и Mi 10 Pro.

Това можете да го видите по-долу, като отличителните черти са задна камера с четири обектива и 108 MP сензор, селфи камера тип „дупка“ и заоблен, почти безрамков екран.

Xiaomi Mi 10
В същото време, основният теч за Xiaomi Mi 10 ни даде добър поглед върху предполагаемите характеристики на устройството.

По-точно ще е да кажем „устройствата“, тъй като изглежда, че ще има и Xiaomi Mi 10 Pro. Двата телефона се очакват да имат 6.5-инчов 90 Hz екран и същата 4500 mAh батерия, така че Pro физически няма да се различава много от по-малкия си брат.

Но все пак има една голяма разлика между двата: въпреки че и двата ще имат 108-мегапикселовата основна камера на Xiaomi Mi Note 10, Mi 10 Pro се очаква да има допълнителни 48 MP, 12 MP и 8 MP камери, докато базовият Mi 10 се очаква да има 20 MP, 12 MP и 5 MP, които са малко по-скромни. Все още не знаем никакви подробности за обективите.

Скоростите на зареждане също могат да са другата голяма промяна, тъй като Xiaomi Mi 10 се очаква да има 40-ватово бързо и 30-ватово безжично зареждане, докато Mi 10 Pro се предполага да има 66 W бързо и 40 W безжично зареждане. Стандартният Mi 10 също се очаква да има и 10 W обратно безжично зареждане, така че не е изключено и Pro версията да го има.

С всичко това казано, друг теч за Xiaomi Mi 10 Pro е в противоречие с този по-горе. Според него телефонът разполага със Snapdragon 865 чипсет, 16 GB RAM, 512 GB вътрешна памет, 5250 mAh батерия, 6.4-инчов 1080 x 2080 екран и четворна камера с 108 MP, 16 MP, 12 MP и 5 MP сензори.

Затова ви съветваме да не приемате тези слухове за абсолютна истина, тъй като към този момент не можем да сме сигурни кой от тях е верен.

Във всеки случай, голямата новина – за която различните източници са съгласни – е, че и двата модела са базирани на чипсета Snapdragon 865 и се очаква те да са сред първите смартфони в света, които да използват новия чипсет от висок клас.

Така се случи със Snapdragon 855. Samsung Galaxy S10 беше първият телефон достъпен на повечето места с топ процесора на 2019, но технически, Xiaomi Mi 9 излезе преди него в Китай.

Xiaomi Mi 10
По отношение на дизайна, основната информация, с която разполагаме идва от изображения на Xiaomi Mi 10 Pro, които показват телефон, който на външен вид прилича доста на Samsung Galaxy S10 Plus. Те са базирани на слухове за телефона и не са официални изображения, но все пак ни дават добър поглед върху вероятния дизайн.

Поради това те се разминават малко с официалното изображение по-горе, което означава, че или слуховете са грешни, или снимката по-горе показва стандартния Mi 10.

Графиките по-горе показват екран, който е заоблен встрани и двойна камера (вероятно едната дупка е основната селфи камера, а другата е сензор дълбочина за подобрен „боке“ ефект).

На тях има четири задни камери, въпреки че най-долната изглежда твърде малка, за да е 8 MP камера, освен ако не е сензор за дълбочина или малка макро камера.

Имаме подобни графики и за Xiaomi Mi 10, които показват малко по-нескъпо изглеждащ телефон. (бележка – в туита е наречен “Pro”, но последващ туит е пояснено, че това всъщност е базовото Mi 10 устройство)

Въпреки че телефонът определено си прилича с Mi 10 Pro, той не разполага с заобления екран, който заедно с предполаганите по-ниски резолюции на камерите и скорости на зареждане е един от ключовите индикатори, че това не е “Pro” телефон.

Не трябва да се пропуска предната камера с два обектива и задната с четири, но при нормалната версия четвъртият обектив изглежда доста по-голям от тази при Pro. Но предвид различните мегапиксели могат да се очакват различни обективи, така че това не е твърде изненадващо.

Но пък тези графики не съвпадат твърде с официалните снимки, които сме виждали, така че поне една от изтеклите графики е леко сгрешена.

Някои снимки на Xiaomi Mi 10 на живо също са излезли, вероятно на Pro версията, които доста приличат на графиките с едно основно изключение – предната „дупка“ за селфи камерата изглежда доста по-различна.

Първо, тя се намира на другата страна на дисплея в сравнение с графиките и второ, има само един обектив вместо два, което означава, че дупката заема по-малко място, но вероятно ще прави малко по-лоши снимки. Тези снимки на живо съвпадат с официалната графика, която видяхме, така че те са по-убедителни.

Като цяло снимките на живо показват телефон, който доста прилича на изтеклите графики и може би заради същата цветова схема прилича доста на Xiaomi Mi Note 10.

Имаме и информация за Xiaomi Mi 10, която не е теч, но е технология, която Xiaomi демонстрира и би могла да се появи в телефона. Вицепрезидентът на компанията показа 144-херцов екран на различен телефон, който вероятно няма да дойде на запад, но е възможно тази дисплей технология от висок клас да стигне и до Xiaomi Mi 10.

Xiaomi Mi 10: Какво бихме се радвали да видим

Ако ние бяхме тези, които правят дизайна на Xiaomi Mi 10, ето някои от характеристиките, които бихме вложили:

1. Портретната камера на Xiaomi Mi Note 10

Xiaomi Mi Note 10 (портретната камера е най-горната)

Една от любимите ни части на Xiaomi Mi Note 10 беше вторият му телеобектив, който поддържаше 2х увеличение и се използваше в потретен режим, за да произведе отлични портретни снимки.

Той беше с един от най-компетентните портретни режими, които сме виждали на смартфон досега и това вероятно се дължи на наличието на този специализиран обектив.

Бихме се радвали да видим същото нещо в Xiaomi Mi 10 под формата на обектив, предназначен за уникални кадри в профил. Това, обаче, не изглежда като нещо, което ще видим според слуховете.

2. Подобрение на системния MIUI интерфейс

Mi 9 с MIUI

Един от основните проблеми с Xiaomi Mi 9 – и някои други телефони на компанията – беше потребителския интерфейс MIUI, който Xiaomi поставя върху Android.
MIUI обикновено има повече bloatware отколкото би ни се искало и дизайнът му е на принципа „харесай го или го зарежи“, въпреки че с времето имаше някои подобрения.

Може би при Xiaomi Mi 10 ще видим нова и подобрена версия на MIUI, която да е с по-малко предварително инсталирани приложения.

3. По-дълъг живот на батерията

Xiaomi Mi 9T

Xiaomi Mi 9 имаше 3300 mAh батерия, която беше леко недостатъчна за устройство с 6.39-инчов дисплей и устройството често не успяваше да издържи целодневно използване.

Ако Xiaomi Mi 10 има половината характеристики, които се предполагат, особено екран с висока честота на опресняване, ще му трябва доста по-добра батерия дори и само, за да настигне Mi 9, камо ли да го надмине както се надяваме.

За целта на Mi 10 му трябва батерия с капацитет поне 4000 mAh, ако не и по-голям, за да ни зарадва.

Допълнение: В свое интервю пред Weibo, съоснователят на Xiaomi Лей Джун потвърди, че Mi 10 ще разполага с 4400 mAh батерия.

4. По-ниска цена

Xiaomi Mi 9

Една от любимите ни черти при Xiaomi Mi 9 бяха впечатляващите му характеристики на цена в средния клас и бихме се радвали да видим това да се повтори при Mi 10.

Но тъй като при Mi 10 се очаква да има доста характеристики присъщи на високия клас, повишение на цената не би ни изненадало (все пак 108-мегапикселовите сензори няма как да са евтини) и Mi 10 би изгубил една от силните черти на Mi 9.

Xiaomi е известна с произвеждането на достъпни устройства и не бихме искали това да се промени в Mi 10, така че се надяваме от компанията да открият начин да поддържат цените на новите си устройства колкото се може по-ниски.

5. Уникален дизайн

Гърба на Xiaomi Mi 8 Pro

Xiaomi Mi 9 изглеждаше добре, но в края на краищата беше стандартно Android устройство. Няма нищо лошо в това, но Xiaomi Mi 8 имаше интригуващ дизайн (част от гърба беше прозрачна, като по този начин се виждаше хардуера), а Mi Note 10 наблегна на „престижността“ по много начини, така че се надяваме Mi 10 да разнообрази нещата.

Може би устройството ще има заоблен екран като Mi Note 10, „дупка“, а не „прорез“ за предната камера, по-интересен дизайн на задната камера или някой друг интересен детайл. Иска ни се хората да видят телефона в ръцете ни и да си казват „О, това е Xiaomi Mi 10“ вместо „Това би могъл да е всеки телефон“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари