Четирите най-големи американски мобилни оператора AT&T, Verizon, T-Mobile и Sprint продават данните за местоположението на своите клиенти на външната компания LocationSmart.

ZDNet съобщи, че бивш полицейски шериф е бил заловен да проследява местоположението на телефона на местен потребител, без да има съдебно решение за това. Проследяването е осъществено с помощта на компанията Securus. Последва оплакване от американски сенатор. Той живо се заинтересува как така тази компания може да проследява произволен телефон и да започне следенето в рамките на само няколко секунди. И как така за тази цел се използват данните, получени от най-големите мобилни оператори на страната, използвани с посредничеството на LocationSmart.

Тази компания има достъп до 95% от територията на САЩ. Това е така благодарение на достъпа до данните не само на четирите мобилни гиганта, но и на US Cellular, Virgin, Boost и MetroPCS. И още, до данните на канадските мобилни оператори Bell, Rogers и Telus.

Използваме технологията за бърза помощ. Това включва информация за базовите и допълнителните станции, GPS данните и други. Благодарение на тези данни можем да засечем всяко мобилно устройство на територията на САЩ“ – се казва в уебсайта на LocationSmart.

Точното местоположение се определя само за 15 секунди. Данните обикновено не се кешират за повече от 2 минути. Различните други компании имат платен достъп до тези данни.

LocationSmart заяви, че понякога по подразбиране се използва съгласието на клиента. Например при зов за помощ и други подобни, когато не се изисква заповед за обиск или друго подобно разрешение.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за