ZeroPhone е смартфон с отворен код, базиран на миникомпютъра Raspberry Pi Zero. Той работи под управлението на ОС Linux и всеки може да си го сглоби, като добави детайли с цена около $50. Този смартфон може да се използва за телефонни разговори, изпращане и получаване на SMS, за стартиране на приложения и пентестинг.

Това е един интересен проект, описан в уеб-портала Hackaday. Името на този смартфон е ZeroPhone и в него се използва евтиният и много популярен миникомпютър Raspberry Pi Zero. Изцяло се използва отворен код, а устройството е проектирано с цел минимална цена. Всички компоненти и детайли могат да се закупят от eBay и Amazon, като тяхната цена е около $50. Можете да добавите цифрова клавиатура, OLED дисплей със 128х64 пиксела, 2G модем, Wi-Fi  и други модули.

За разработване на приложения се използва най-лесният за усвояване програмен език Python. Операционната система е Raspbian Linux, базирана на Debian Jessie.

ZeroPhone може да се използва за телефонни разговори и SMS-и, и поддържа всички основни функции като будилник, календар, телефонен указател, файлов експлорър, уеб-браузър и музикален плеър. Това си е един Linux компютър, който може да стартира ARM приложения. Да не забравим, че може да се използва SSH.

ZeroPhone може да се окаже идеалното устройство за пентестинг и за различни експерименти в областта на смартфоните и не само.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари