Записът на видеоклипове с помощта на смартфони стана ежедневие. Всеки обича да заснеме хубаво видео и да улови в кадър семейните събития, рождените дни, почивките. Лесно е – просто изваждате смартфона и снимате.

Въпреки че най-новите модели смартфони имат страхотни камери, тяхната стабилизация не може перфектно да стабилизира кадъра, особено когато мобилното устройство се движи. Ако записваме видео докато ходим, клиповете стават малко нестабилни. За да заснемем нещо по-професионално, имаме нужда от устройство, което допълва смартфона и не позволява появата на дефекти, предизвикани от движението на потребителя.

За да имаме добре стабилизирано видео, трябва да прикачим телефона към гимбал. Единствената не толкова забавна част от използването на високите технологии е цената, която плащате. За щастие, съществува компания, която произвежда гимбали на половината цена от конкуренцията. Представяме ви:

Zhiyun Smooth-Q: 3-осов ръчен стабилизатор – гимбал

Този бюджетен гимбал е произведен от Zhiyun през 2017 година. Целта на производителя е да запълни пазарната ниша, образувала се от високото търсене на ръчни стабилизатори и тяхната сравнително висока цена.

Дизайн

За да се намалят разходите при производството на гимбала, дръжката на стабилизатора е направена от здрава пластмаса. В сравнение с конкуренцията това е по-евтино. Органите за управление са много удобни и лесни за използване, докато държите в ръцете си Smooth-Q. Скобите за поставянето на телефона са много здрави и дават възможност за неговото закрепване както в хоризонтално, така и във вертикално положение. Обикновено балансирането на телефона в гимбала не е лесно. Но при Smooth-Q нещата стоят по друг начин. За да регулирате дължината на рамото и да настроите противотежестта е достатъчно да разхлабите един винт и да изберете правилната позиция. В този гимбал могат да бъдат монтирани смартфони с височина до 6 инча и тегло до 220 грама. Освен самия гимбал, получавате и microUSB зарядно и много красив калъф за носена на стабилизатора.

Акумулаторна батерия

Гимбалът се продава с незаредена батерия. Докато конкурентните ръчни стабилизатори имат батерии за 4 часа работа (например DJI Osmo Mobile с 980 mAh), Smooth Q разполага с мощна акумулаторна батерия. Нейният капацитет е 2000 mAh и позволява 12 часа автономна работа. Батерията не може да се изважда от устройството. Зареждането отнема само 2 часа. В долната част на гимбала е поставен USB порт, от който можете да зареждате своя смартфон.

Управление и софтуер

Контролните бутони са разположени ергономично. Поставен е чувствителен сензорен стик за наклоняване и завъртане на мобилното устройство. Възможно е изключването на някои оси за стабилизиране, за да се реализира ефект на движение. Режимите „Lock“, „Follow“ и „Full“,създават различни ефекти на движение. Има и други функции за управление, които работят само чрез приложението на Zhiyun, което може да бъде изтеглено от сайта на производителя. Когато свързвате телефона с гимбала чрез Bluetooth безжична връзка, можете да използвате контролите за мащабиране, плъзгане и запис. Приложението за iPhone засега работи по-добре от това за Android, но това е временно и още със следващото обновяване всичко ще стане еднакво.

След инсталирането на приложението трябва да направите следното: включете Bluetooth на вашия телефон и натиснете бутона за свързване. Появява се прозорец с редица настройки, даващи възможност за калибриране и след това за преминаане в режим на камера. Интерфейсът е лесен за използване, но изглежда малко странно, понеже се използва и при монтиране на екшън камери. Но от друга страна е вградена функция за следене местоположението на човешкото лице – Smooth Q „следва“ избрания обект, докато записвате и се движите.

Производителност

Гимбалът е лесен за използване, но изисква малко практика. Smooth Q автоматично се калибрира след включване и можете да го използвате веднага. Резултатът е страхотен. Стабилизацията работи чудесно при ходене и при по-слаби движения. Много смартфони имат вградена електронна функция за стабилизация на кадъра и използването на комбинация от двете възможности дава наистина отлични резултати. Използват се безшумни безчеткови електродвигатели, които не издават звук при насочване на гимбала и в клипа няма допълнителен шум. Навярно ще забележите, че времето за реакция при използване на стика на устройството не е много малко. Това е проблем на всички гимбали и е добре, донякъде да насочвате стабилизатора с ръце.


В този ценови диапазон (по-евтин няма) 3-осовият гимбал Zhiyun Smooth-Q е най-добрият. Батерията издържа 12 часа с едно зареждане и това е голямо предимство спрямо конкуренцията. Софтуерът би могъл да е малко по-добър, а пластмасовата дръжка изглежда евтина, но това не оказва влияние върху качеството и вашата камера ще бъде винаги стабилизирана. Zhiyun успя да създаде отличен бюджетен ръчен стабилизатор, който е лесен за настройка и управление. Ако не разполагате с голям бюджет, това е най-доброто решение, предлагано от интернет магазина Tomtop.

Гимбалът Zhiyun Smooth-Q може да бъде закупен оттук
Код на електронния купон за $20 отстъпкаZYHG
Крайна цена: $99


Платено съобщение

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за