Американци разработват фотоапарат с 3,2 милиарда пиксела

5
43

Американци разработват най-големият дигитален фотоапарат в света. Според плановете им, моделът трябва да бъде започнат през 2014 година. Фотоапаратът ще има резолюция от 3,2 милиарда пиксела и, както може би се досещате, няма да е предназначен за масовия потребител. Така нареченият LSST фотоапарат се разработва с финансовата помощ на Министерството на енергетиката в страната.

Фотоапаратът ще използва три огледала и ще бъде част от голям телескоп, с който ще се правят наблюдения на звездното небе два пъти седмично. Всяка нощ фотоапаратът ще прави около 800 панорамни снимки на небето, събирайки до 6 милиона гигабайта данни годишно. Моделът, освен това, ще е доста чувствителен към светлината и ще може да заснема дори съвсем бледи обекти при сравнително кратки експозиции.

С разработването на фотоапарата се е ангажирала Националната лаборатория по ускорители в САЩ, която е част от университета Станфорд. За да добием представа за възможностите на фотоапарата трябва да си представим какво е да направим 800 хиляди снимки с DSLR апарат с резолюция от 8 мегапиксела за една нощ като, в същото време, имаме предвид, че въпросните снимки са с много по-добро качество и научна стойност.

Цилиндричното тяло на фотоапарата ще приюти 189 сензора и общо над 3 тона компоненти. LSST ще помогне на учените да разберат повече неща за тъмната енергия и тъмната материя, да следят движението на близките до Земята астероиди и да анализират структурата на галактиката. Данните, събрани от фотоапарата, освен това, ще бъдат достъпни за всички жители на планетата с достъп до интернет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари