Арестуваха бивш топ мениджър на Olympus

0
25

Бившият председател на борда на директорите на Olympus Тсуйоши Кукикава и шест други лица са били арестувани във връзка с милиардната счетоводна измама в японския производител на камери, съобщават японските медии в четвъртък, позовавайки се на прокуратурата.

За 70-годишния дългогодишен „патриарх“ на компанията Кукикава се предполага, че е бил ръководител на счетоводната измама.

В Olympus в продължение на дълги години за били прикривани загуби за над 134,8 млрд. йени (1,38 млрд. евро) с помощта на надути сделки за поглъщане. През септември тогавашният изпълнителен директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени, пише още dnes.bg.

Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

Освен Кикукава, който съвсем доскоро бе председател на Съвета на директорите, са били арестувани и заместник-председателят Хисаши Мори и счетоводителят Хидео Ямада. Останалите четири задържани в ареста са бивши служители на компания за търговия с ценни книжа, за които се предполага, че са консултирали Olympus при счетоводните измами.

В много редки случаи подобни престъпления в Япония са били наказвани със затвор, отбелязват медиите. Случаят с Olympus обаче намери широк международен отзвук. Предполага се освен това, че и регулаторните органи в САЩ и Великобритания също могат да започнат разследване на дейността на концерна.

Компанията съди общо 18 бивши и настоящи мениджъри и одитори, включително главен управляващият в момента Шуичи Такаяма, за нанесени вреди от измама.

На 20-и април компанията планира да проведе специална среща на акционерите. Очаква се да бъде избрано ново ръководство на концерна, което също така ще трябва да решава и за бъдещ алианс със Sony.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари