Астроном предложи Земята да се превърне в телескоп от планетарен мащаб

3
1619

С помощта на днешните технологии ние не можем да изградим телескоп с размери на планета, който би дал възможност да погледнем и в най-отдалечените ъгълчета на Вселената. Но нали имаме планета! Ако се възползваме от метода, предложен от астронома Дейвид Киплинг от Колумбийския университет, то ще можем да превърнем атмосферата на Земята в планетарен телескоп, който ученият нарече тераскоп (terrascop).

Киплинг описа всички детайли на работата на тераскопа в своята научна работа. За може неговата идея да бъде разбрана по-добре, астрономът публикува 30 минутно демонстрационно видео.

В самото видео най-подробно са описани всички детайли на планетарния телескоп. Основата идея е да се използва свойството атмосферата на Земята да пречупва светлината подобно на гигантска оптична леща, която е част от един огромен космически телескоп. На точно определено разстояние от Земята трябва да бъде изведен специален космически апарат, който ще играе ролята на окуляр. По този начин атмосферата на Земята ще може да се използва за получаване изображенията на много отдалечени космически обекти.

Разбира се, реализирането на подобен проект съвсем няма да е лесно. Ще е необходима щателна настройка на тераскопа и коригиране на изкривяванията, внасяни от динамичната земна атмосфера. Но интересът към този мащабен проект непрекъснато нараства и е напълно възможно в близкото бъдеще да бъде финансиран.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари