Британски учени създадоха видеокамера за HDR заснемане

0
32

Използването на технологията HDR във фотографията не е новост, а дори и някои „умни“ телефони вече я използват за подобряване на качеството на изображенията. Така например, в iPhone 4 HDR-заснемането бе реализирано с пускането на фърмуера iOS 4.1. В последно време обаче използването на HDR във видеозаписите се счита за възможно само на теория, но учените от Университета Уоруик Великобритания, успяха да го реализират на практика.

Учените са създали система както за запис на видео в режим HDR, така и за неговото възпроизвеждане. Специалната камера записва в резолюция 1920×1080 пиксела при 30 кадъра в секунда, а в същото време всеки кадър съдържа много повече информация в сравнение с обичайното видео. Според ръководителя на проекта, професор Алън Чалмърс, една минута HDR-видео е около 44 GB. Пример за работата на HDR-камерата може да се види във видеото по-долу.

В разработката учените от университета Уоруик имат голяма перспектива в бъдеще. Тя ще намери своето приложение не само във филмовата индустрия, но и в областта на медицината, в системите за видео наблюдение и други области, в които се изисква получаване на висока детайлност на видеото със съвършено различни условия на осветеност. Освен това, Чалмърс твърди, че HDR-видеото може да се използва за генериране на 3D-изображения, които ще се виждат с просто око.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари