В кенче от бира направиха снимка с рекордна експозиция – 8 години и 1 месец

2
4131

Учените от обсерватория Бейфордбъри (Bayfordbury Observatory) откриха в кенче от бира снимка с най-дългата експозиция в историята на фотографията. Снимката принадлежи на местния специалист Реджина Валкенбърг, която през 2012 година е приключвала своето обучение в университета със специалност изобразително изкуство.

На снимката се виждат 2953 дъгообразни следи на слънцето, което се е издигало изпускало в продължение на осем години и един месец. Реджина се е интересувала от правенето на снимки без използването на съвременни технологии. В този случай в качеството на камера обскура е използвано кенче от бира Kopparberg, вътре в което е поставена фотохартия.

Камерата обскура е възможно най-опростеното приспособление за получаване на оптични изображения. Това е просто една затъмнена кутийка с малко отверстия от едната страна, през което прониква светлина, създаваща на другата стена на кутията обърнато по хоризонтала и вертикала изображение на излъчващия светлината обект.

Ето как изглеждат самостоятелно направените камери ускори направени от бирени кенчета:

Сглобяването на камерата:

Част от изображението:

През месец август 2012 година студентката е оставила кенчето върху един от телескопите на обсерваторията и това е било забравено до месец септември тази година, когато кенчето е било прибрано от техническия директор на обсерваторията Дейвид Кемпбел.

Правенето на снимка с дълга експозиция е техника, която се използва за показване на течението на хода на времето. Ефектът се постига когато затворът на камерата остава отворен в продължение на дълъг период от време. Техниката се използва предимно в градската и пейзажната фотография.

Реджина изрази учудване, че фотохартията е издържала толкова много години.

Досега рекордът на снимка с най дълга експозиция принадлежеше на германския фотохудожник Михаел Везли – четири години и осем месеца.

4.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари