Ето как заснемането на видео може да повреди фотоапарата

2
1309
Оказа се, че не е добра идея да се правят снимки и заснемат видеа в салоните за татуировки. Ето защо.

Потребител на Reddit с никнейм LooseFilters публикува интересно видео в YouTube, което показва нанасянето на татуировка с помощта на лазер. Снимано е с помощта на цифровия фотоапарат Sony A7s II и добре се вижда, как на изображението започват да се появяват артефакти – петна с ярко зелен цвят. Само за около половин минута заснемане на видео, фотоапаратът е сериозно повреден. Лошата новина е, че замяната на матрицата струва толкова, колкото е цената на нов фотоапарат от същия клас – тоест, около 2200 американски долара.

Интересното е, че използваният лазер за нанасяне на татуировки не свети директно в сензора на фотоапарата. Но дифузното отражение е толкова ярко, че необратимо прогаря пикселите на матрицата. Този лазер може да окаже силно влияние и на незащитените очи, но влиянието върху сензора на фотоапарата е многократно по-силно, понеже оптиката улавя приблизително сто пъти повече светлина в сравнение с човешкото око.

Разбира се, не всички лазери са толкова мощни, както в показаното тук устройство за нанасяне на татуировки, но явно трябва да се внимава. Очевидно е, че лазерното излъчване от подобен тип може да повреди не само сензорите на фотоапаратите но и фотосензорите, използвани в скъпите смартфони.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари