Започнаха продажбите на 48 MP фотосензор с глобален затвор и заснемане на 8K видео

0
36

Белгийският производител на полупроводникова електроника CMOSIS, чиято продукция се използва в някои фотоапарати на Leica, обяви своя нов фотосензор с резолюция 48 мегапиксела и глобален затвор. Въпреки, че се използва CMOS матрица, моделът CMV50000 се позиционира от производителя като средноформатна. Нейните физически размери незначително превишават пълнокадровия формат на 35 мм лента. Геометричните размери на матрицата съответстват на 36 мм – 36,43 х 27,62 милиметра – тоест, дължината съвпада със стандарта, а ширината е леко увеличена до съотношение на страните 4:3.

original

Новият фотосензор дава възможност за заснемане на 8К видео при скорост 30 кадъра в секунда. Динамичният диапазон е 64 децибела при пълна резолюция и съотношение сигнал/шум – 41,4 децибела. Динамичният диапазон може да бъде разширен чрез запис на алтернативен ред пиксели от друга експозиция.

Глобалният затвор записва информацията от всички пиксели на матрицата едновременно, а не последователно и на редове, както е при електронните затвори. Това означава, че бързо движещите се и въртящи се обекти ще се заснемат без никакви изкривявания, като при заснемане на фотографии, така и при заснемане на видео.

Засега се предлага чернобял вариант на фотосензораCMV50000 при цена $3800. Цветният модел трябва да излезе в края на тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари