Какво е дълбочина на фокуса? Тайната на перфектния фон!

0
1057

Чисто и просто, дълбочината отразява колко от дълбочината на снимката да е във фокус. Среща се и като дълбочина на рязко изобразеното пространство, дълбочина на остротата, дълбочина на рязкост. Ако обекти близо и далеч от фотоапарата са във фокус – той е дълбок. Колкото повече замъгляване има, толкова по-плитък става фокуса, обясняват от Digital Trends.

Дълбокият фокус се използва за заснемането на пейзажи например. Там цялата снимка е обектът на заснемане. Там има неща и на преден, и на заден план, които трябва да са във фокус.

Плиткият фокус се използва, ако искаме да изолираме даден обект от заобикалящата го среда – например при заснемането на портрети на хора.

Как да контролираме дълбочината?

Тя се определя от връзката между блендата, фокусното разстояние на обектива, дистанцията до обекта за заснемане и размера на сензора.

Най-популярният метод за промяна на дълбочината е чрез настройване на блендата на обектива, която определя колко светлина се пропуска през него. Колкото по-тясна е блендата, толкова по-дълбок е фокуса. Широко отворена бленда създава меки фонове с плитък фокус.

Също така, колкото по-голям е сензора на камерата, толкова по-лесно се създават меки фонове. По-големите сензори имат нужда от по-големи обективи. Това е и причината телефоните да не могат да постигнат този ефект по естествен път.

Смартфоните имитират замъгляването на фона по софтуерен път. Резултатите понякога са доста впечатляващи и реалистични, но само в правилните ситуации. Дори има възможност за промяна дълбочината на фокуса след заснемането на фотографията. Въпреки това, компютърната портретна фотография не винаги работи. Не прави хубави снимки на всеки обект, особено, ако той е прекалено близо или прекалено далеч.

Да се върнем на фотоапаратите

Ако блендата ви е отворена широко, сензорът е голям и все пак не постигате нужния ефект, може да направите още нещо. Обектът на заснемане трябва да се отдалечи още от фона. Също така приближаването на апарата към обекта подсилва ефекта.

И обратно, за повече фокус, затваряте блендата, отдалечавате се от обекта и го приближавате повече към фона.

За допълнителна информация може да проучите и понятието „приемлив фокус“

То засяга какво изглежда в очите ни като във фокус. Обективът на камерата може да фокусира един самолет в небето или една филия от нарязан хляб. Всичко пред и зад самолета излиза от фокус (дефокусира се). Само че нашите очи могат да виждат определени детайли, не всички такива. Ако точката на замъгляване е прекалено малка за нашите очи, обекта ще ни изглежда във фокус, макар и реално да не е.

Ето едно видео, което обяснява този феномен:

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за