Камера със скорост на заснемане 20 милиарда кадъра в секунда засне движението на лазерен лъч

0
161

Екип учени от университета в Единбург, Шотландия, под ръководството на Женевиев Гарипи (Genevieve Gariepy), успя да заснеме светлината на лазерен лъч, който преминава пред камерата и се отразява от огледални повърхности. Специално за тази цел учените са създали камера с изключително чувствителен сензор, който е в състояние да улови малкото фотони, които се разсейват от молекулите на въздуха. Самият сензор има вид на матрица с 32х32 елемента, а тяхната синхронизация е позволила достигането на скорост за заснемане 20 милиарда кадъра в секунда.

За заснемането на кратък клип са били нужни около 2 милиона лазерни импулса, които са генерирани в продължение на 10 минути. Чрез компютърна обработка на кадрите и филтрирането на шумовете е останало само движението на светлинния импулс.

Последователно са обработени всички кадри, като по този начин е останало само движението на лазерния лъч в пространството, който за по-голяма нагледност е оцветен в зелен цвят.

Проектът може да се използва в практиката, например за изучаване на процесите в плазмата, за заснемане на бързо протичащите химически реакции, за анализ на процесите при термоядрения синтез и още много други.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари