Любител от нашия регион спечели наградата „Гран При“ в Глобалното издание на конкурса „Huawei Next Image Awards”

0
550
Processed with VSCO with a9 preset
Двойният победител в глобалното издание на конкурса за мобилна фотография „Next Image Awards”, организиран от Huawei, е от региона Централна и Източна Европа! Наградата „Гран При“, както и първото място в категорията „Good Night” отидоха при талантлив любител от Полша.

Престижните награди станаха притежание на полският любител-фотограф Михал Вешолек, чиято снимка „Уловена в лъч светлина“ е, според собствените му думи, неговата най-късметлийска досега. Снимката заслужено получи много високи оценки от журито и триумфира с 1-вото място в категорията „Good Night”. А каква е историята зад нея?

Би могло да се каже, че този цитат от „Ромео и Жулиета“ напълно пасва на историята на снимката. Тя е заснета в края на февруари в полския град Гданск. Михал Вешолек раказва: „Беше снеговит зимен ден. С любимата ми, Каролина, излязохме на вечерна разходка. За наше щастие Шекспировият театър в Гданск организираше открита изложба. Комлексът беше обграден от скулптури и артистични илюстрации. В един момент забелязах, че Каролина стои в осветен кръг, наслаждавайки се на някои от тях, и направих снимката“.

Важното е да уловиш правилния момент

Глобалният конкурс Next Image е посветен на едно специално направление във фотографията – мобилната. Тя е създадена с цел да удовлетвори нуждите на потребителите в 21. век. В днешно време почти всеки има смартфон с камера и това прави мобилната фотография много популярна.

Мобилната фотография е чудесна, защото те провокира да излезеш от къщи и да търсиш красота на най-неочаквани места“, казва още Вешолек.

Съвременните смартфони притежават камери, които могат да съперничат на традиционната фотографска техника. „Гледайки снимките-победители, ще се съгласите, че тяхното качество по нищо не се различава от професионалните фотографии“ – казва Вешолек. „Лично аз снимам с Huawei Mate 10, Mate 10 Pro и Nova и съм много доволен“.

Решението на журито

Членовете на журито са силно впечатлени от многообразието и креативността на всички участници, но най-силен ефект върху тях е оказала снимката,  спечелила наградата „Гран При“ – „Уловена в лъч светлина“.

За снимката-победител Марк Любел, изпълнителен директор на Международния център за фотография, сподели Снимката е великолепна и мистериозна. Падащата светлина разделя снимката на две, а в светлината на прожектора виждаме човек, който се отдалечава. Искаме да научим повече, дори след като сме я гледали два или три пъти. Привлича ни. Задава въпроси и едновременно с това дава много отговори.

Победителят взима всичко

Носителят на наградата „Гран При“ ще получи чек за 20 000 долара, смартфон Huawei P20 Pro, лаптоп HUAWEI MateBook X Pro и снимката му ще бъде показвана в най-големите градове по целия свят. Победителите в различните категории ще получат смартфон Huawei P20 Pro и лаптоп HUAWEI MateBook X Pro, а 50-те подгласници ще получат смартфон Huawei P20 Pro.

‘WES’ обича фотографията

Михал Вишолек, познат още като WES, живее в полския град Сопот. Завършва „Политически науки“ в университета в Гданск. От 3 години работи в неправителствена организация за непрофесионални фотографи в Гданск, Сопот и Гдиня. Бил е награждаван в няколко конкурса: wRamachSopotu – мобилна категория за “Most distinctive photography”, фестивалът в Сопот за 2018 „W ramach Sopotu“, Next Image Awards 2017 – “Distinctive photography” в категория @ALL, “APligts2017 by Artystyczna Podróż”, където достига до финала и печели самостоятелна изложба във Варшава и Гданск.

Processed with VSCO with 2 preset

Ли Чангжу, вицепрезидент на отдел „Мобилни устройства“ в Huawei България, сподели Падащите снежинки отразяват светлината по начин, придаващ допълнителна дълбочина на снимката. Те сякаш олицетворяват мистерията и празнотата на мрака.”

Карин Рен-Кауфман, творчески директор и международен представител на Leica Galleries, заяви Тази снимка е като приказка. Дори след като я погледнеш няколко пъти, продължаваш да имаш чувството, че крие някаква тайна.”

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за