Мартин Пар ще бъде отличен с Наградата за изключителен принос към фотографията на Sony World Photography Awards 2017

0
42
ITALY. Venice. 2005.

Световната фотографска организация обяви британския документален фотограф Мартин Пар за носител на Наградата за изключителен принос към фотографията. Той  ще получи отличието си на церемонията на Sony World Photography Awards 2017, която ще се проведе в Лондон на 20 април.

Експозиция от специално подбрани, малко известни черно-бели снимки от началото на кариерата на Мартин Пар ще бъде представена в Somerset House, Лондон, заедно с някои от най-известните му проекти, книги и филми. Тя ще бъде част от изложбата на Sony World Photography Awards 2017 и ще бъде достъпна за ограничен период от време – от 21 април до 7 май 2017 г. В допълнение, фотографът ще направи публична беседа в Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE) на 21 април. Билетите вече са в продажба на https://www.worldphoto.org/2017exhibition

В своята над 40-годишна кариера Мартин Пар често се фокусира върху теми като свободното време, потреблението и комуникацията. Неговата уникална и нееднозначна визия за света кара публиката от цял свят да открива драмата във всекидневието. Улавяйки в най-малки детайли  света, както той го вижда, Пар въвежда нов тон в документалната фотография чрез откровеното отразяване на национални специфики и международни явления.

Именно тази всеотдайност към фотографията и непрекъснатата промяна на границите й направиха лесен избора Пар да бъде награден от Световната фотографска организация, въпреки скорошното изказване на фотографа: „Ако знаех как да заснема велика снимка, щях да спра да снимам.“

Скот Грей, главен изпълнителен директор на Световната фотографска организация, коментира:

„Работата на Мартин Пар излиза извън традиционните граници на фотографията и показва, че тя е изключително мощно средство за комуникация. Като творец, Пар създава уникален визуален език, който е изключително сериозен, но вроденият му хумор гарантира, че работата му се радва на всеобщо разбиране.“

„Изключителната откритост и отдаденост на фотографията е общата нишка, която свързва всички предходни носители на Наградата за изключителен принос към фотографията. Това са качества, които Мартин Пар непрестанно показва през цялата си кариера, и затова ние сме горди да му връчим тази титла на 10-ата годишнина на Световните награди за фотография на Sony. „

След като разбра за наградата, Мартин Пар коментира: „За мен е огромна чест да получа отличието за изключителен принос към фотографията, особено с оглед на видните носители на приза преди мен като Уилиям Клайн и Уилиям Егълстън. Също така, изключително обнадеждаващо и насърчаващо е, че Световната фотографска организация и Sony продължават да дават своята подкрепа за всички аспекти на съвременната фотография чрез тази изложба и тазгодишното издание на наградите.”

Предишните носители на приза за изключителен принос към фотографията включват Мери Елън Марк, Иви Арнолд, Брус Дейвидсън и Елиът Еруит.

Роден през 1952 г. в Епсъм, Съри, Мартин Пар се вдъхновява да се занимава с фотография от дядо си в младежките си години. Черно-бялата фотография характеризира неговите ранни проекти, а през 1980-те години започва все по-сериозно да твори цветна фотография /на която се превръща в синоним/, вдъхновен от фотографи като Стивън Шор, Уилиям Егълстън, Питър Фейзър и Джоел Mейеровиц.

Принуждавайки зрителя да отправи нов поглед към познатото, Мартин Пар често е обвиняван в подигравателен тон към тези, които снима. The Last Resort (Последният курорт, 1985) е широко признат като неговия пробив на творческата сцена и оттогава фотографът се превръща във вдъхновение за цяло поколение млади фотографи. Той е заклет колекционер на фотографски албуми и книги, като самият той е написал не малък брой.

Пар е член на Magnum Photos от 1988 г. и е избран за председател на Magnum Photos International през 2014 г.

 

Sony World Photography Awards 2017 и изложбата на Мартин Пар

С помощта на куратора Зелда Чийтъл, в три зали на престижния Somerset House в Лондон, ще бъдат показани фотографии, филми и книги на Мартин Пар като част от изложбата Sony World Photography Awards 2017.

Експозицията ще започне със селекция от рядко показвани снимки от поредицата Abandoned Morris Minors на Пар, заснети на западния бряг на Ирландия между 1980 и 1983 г. Ще бъдат изложени и оригинални плакати от първата изложба на този проект. Като контрапункт ще бъдат представени и някои от най-обичаните кадри на Пар с фокус върху глобалния туризъм.

Коментирайки селекцията, кураторът Зелда Чийтъл сподели: „Повечето хора разпознават стила на Мартин Пар да „запечатва мигове“ на дневна светлина и по-конкретно способността му да улавя англичаните, когато работят, почиват или играят в еднообразието и всекидневието им, и поразително да ги преобразява в смесица от горчиво-шеговита констатация и социална ирония.

 

Тъй като познавам ранните проекти на Мартин Пар, бях развълнувана от възможността да покажа негови (предимно неизвестни) нежни черно-бели снимки от Западния бряг на Ирландия. Тези фотографии на изоставени автомобили Morris Minor показват истинска обич към пейзажа на Ирландия. Тук няма никаква ирония – определено доза характерен хумор и (смея да кажа това за Мартин) поезия също.

Конфронтацията на Мартин с огромната туристическа индустрия ми се стори перфектно допълнение към ранните му проекти. Туризмът е необходимо зло и поддържа икономиките на много държави, но също така заплашва да погълне себе си като Уроборос. Тези две страни на Пар, които аз оценявам високо, не са представяни заедно често. Тези аспекти на неговата работа може да не са добре познати, но трябва да бъдат високо признати.“

 

Sony World Photography Awards е най-големият фотоконкурс в света. Финалната селекция за Наградите за 2017 г. ще бъде обявена на 28 февруари.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за