Най-малкият в света оптичен сензор бе вписан в книгата на Гинес

2
1019

OmniVision съобщи, че нейният нов микрочип OV6948 е вписан в книгата на Гинес като най-малкия в света комерсиален оптичен сензор.

OV6948 е с габаритни размери едва 0,575 х 0,575 х 0,232 мм, а миниатюрната камера в която е поставен е с размери 0,65 х 0,65 мм. Новият фотосензор може да се използва за медицински цели – например, в катетър или ендоскоп с диаметър едва 1 мм. Резолюцията на сензора е 200х200 пиксела, а ъгълът на виждане на малката камера е 120 градуса. Фокусното разстояние е от 3 до 30 мм. Сензорът OV6948 дава възможности за запис на видео със скорост до 30 кадъра в секунда.

Новият фотосензор може да намери приложение не само в медицината – миниатюрната камера може да се използва в промишлеността и IoT. При използването на аналоговия изход и кабел е възможно да се предава видео на разстояние около 4 метра при минимални шумове. Консумацията на новата камера е съвсем ниска – около 25 mW и тя на практика не отделя топлина, което е важно при дългите медицински процедури.

„Досега тези медицински процедури се извършваха на сляпо или с използването на фиброскопи с твърде нискокачествени изображения, понеже досега камерите бяха твърде големи, е ендоскопите за еднократно използване са икономически неефективни. Камерата със сензора OV6948 е едно компактно и висококачествено решение за еднократни катетри и ендоскопи, които се търсят много, понеже намаляват вероятността от развитието на инфекции и намаляват разходите“ – каза Аарон Чан (Aaron Chan) от OmniVision.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари