fbpx
1.1 C
София

Нанолеща колкото зрънце сол дава цветно изображение с резолюция 720р

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По време на тестовете новият сензор показва реалистично цветно изображение с резолюция 720 X 720 пиксела, като неговите характеристики са равномерни при дължина на вълната от 400 до 700 нанометра. Пространствената разделителна способност на новия оптичен сензор е 214 двойки линии на милиметър. Според изобретателите, тяхната камера прави не по-лоши снимки в сравнение с камерите с традиционни оптични лещи, които са 500 хиляди пъти по-големи от новия фотосензор.

За създаването на новата камера с нанометрови размери американски учени са използвали метаматериали, с помощта на които е възможно управлението на различните електромагнитни вълни. За да постигнат това те са нанесли върху прозрачен панел кръгов концентричен шаблон, съставен от 1,6 милиона цилиндри, всеки от които изкривява лъчите светлина по точно определен начин.

Използвани са специализирани алгоритми за обработване на получените изображения, които рязко повишава тяхното качество. Важно преимущество на новия оптичен сензор е неговото съвсем лесно серийно производство, което означава, че неговото масово производство може да започне всеки един момент. Самият фотосензор е направен от силициев нитрид, а наноструктурата върху неговата повърхност може да се извършва с помощта на дълбока ултравиолетова литография, която масово се използва в производството на полупроводникови компоненти.

Серийното производство на камери от подобен тип ще даде възможност с мощна оптика да бъдат оборудвани медицинските прибори, роботите и други подобни. Възможно е задният панел на смартфоните да бъде превърнат в гигантска ultra-HD камера с хиляди фотосензори от подобен тип.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини