fbpx
1.8 C
София

Нова камера със скорост на заснемане 100 милиарда кадъра в секунда

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип университетски учени от Вашингтон (WUSTL) създаде най-бързата засега видеокамера в света, която може да заснема видео със скорост 100 милиарда кадъра в секунда. Това означава, че е възможно заснемането на лъч светлина в реално време, „по време на полет“. Първото изображение показва отразената от огледална повърхност светлина.

Досега, най-бързата в света камера можеше да заснема видео със скорост до 100 милиона кадъра в секунда, като възможностите на тази система бяха ограничени от бързодействието на паметта и скоростта на запис на използваните запомнящи устройства.

Сега стана възможно да се наблюдава движението на светлинен импулс. По този начин се разкриват съвсем нови възможности пред науката и ще бъдат направени нови и важни открития.

Самата система е съставена от голям брой оптични и електронни компоненти. Централен елемент на новата камера е микро огледално цифрово устройство (DMD), съставено от над един милион микроскопични огледала с размер под 7 микрона, като самият компонент е размер на дребна монета. Светлината попада върху оптичните лещи чрез дълга тръба, отразява се от DMD, и през тънък процеп, с помощта на два електрода се преобразува в електрони. При прогресивно нарастване на напрежението върху електродите, електроните попадат на различни места върху активния елемент.

Според създателите, новата камера може да се използва за получаване на видеоизображения на протичането на химично-биологични реакции. Новата система може да бъде използва и в астрономията, за обработване на изображенията, получени от орбиталните телескопи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини