21.6 C
София

Новите фотографски светкавици… са дронове

Най-четени

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) имат доста интересна идея за това как трябва да изглежда бъдещата фотографска светкавица. През август по време на симпозиум за „Изчислителна естетика“, те ще покажат пред публиката дрон, който автоматично и динамично осветява обект, докато фотографът се фокусира върху това да направи най-добрата снимка.

Използвайки постоянен източник на светлина, светкавица и далекомер летящият асистент намира сам идеалната си позиция във въздуха, така че едновременно да осветява перфектно обекта и да не влиза в кадър.

Преди да започнат снимките, фотографът определя към коя страна на обекта да бъде насочен източникът на светлина. След като дронът се издигне във въздуха, остава само да се въведе разстоянието, на което летателния апарат трябва да се придържа от обекта. Оттам нататък всичко е автоматично: ако обектът или фотографът се преместят, дронът също ще се премести с тях осигурявайки винаги едно и също „перфектно“ осветление.

Технологията на MIT наистина може да направи революция в студийната фотография, давайки на фотографа много повече време да се фокусира върху композицията, отколкото върху осветлението. В бъдеще ще могат да се използват цели системи от дронове осветяващи обекта от различни страни и движещи се в синхрон с фотографа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини