Ново видео, показва че Canon EOS R5 наистина ще промени играта

2
1523

Нова официална информация за дългоочаквания безогледален фотоапарат Canon EOS R5 обещава, че е дошло време за откриване на нови възможности пред режисьорите, влогърите на високо ниво и любителите на фотографията.

Миналия месец Canon отхвърли предположенията, че EOS R5 ще има същите възможности за видео запис като предходни модели от серията EOS R, като в същото време производителят потвърди, че апаратът ще може да заснема до 8K видео със скорост до 30 кадъра в секунда, използвайки пълната ширина на сензора си.

Сега Canon разкрива още от спецификациите на новия безогледален апарат. Един от най-интересните детайли е, че EOS R5 ще може да заснема до 4K видео при скорост до 120 кадъра в секунда, което го прави потенциално чудесен вариант за заснемане на висококачествени slow – motion кадри. В предишните поколения, този режим беше наличен единствено във високо професионалния клас Cinema EOS фотоапарати като C200 например.

Допълнително, Canon потвърди, че при заснемане на видео с EOS R5 режимът „Dual Pixel AF“ ще бъде наличен във всички видео режими при всички разделителни способности и честота на кадрите. Това е доста невероятно, като се има предвид, че Canon 1DX Mark III дори не поддържа иновативния Dual Pixel AF при снимане в Raw или 60p режим.

Какво още е ново?

Друга интересна новина е потвърждението на поддържаните видео кодеци от Canon EOS R5. Когато снимате в 8K или 4K, ще имате възможност да използвате 4 : 2 : 2 10-битов Canon Log (H. 265) или 4 : 2 : 2 10 – битов HDR PQ (H. 265). Още става ясно, че ще се поддържа и режим за запис на видео в 8K RAW формат със скорост до 29,97 FPS.

Няма официални новини за 8 – битовите опции за по-малки размери на файловете, но потвърдения 10 – битов запис и тези кодеци са добре дошли новини за професионалисти, които харесват използването на EOS R5 като втора камера заедно с работен модел от Cinema серията. Снимането в 10 – битово 4 : 2 : 2 за първи път беше налично в безогледалните камери с Panasonic GH5, като там осигуряваше по-широка цветова поддръжка и дълбочина на цветовете, които са особено важни в постпродукционните дейности.

Canon казва, че това означава, че EOS R5 ще бъде „идеална камера за видео запис“. Въпреки това, все още много подробности, за които не знаем, включително ограниченията за запис и как точно EOS R5 ще избегне проблемите с прегряването, който наскоро изпитват Cinema EOS камери поради малките размери на корпуса.

Една от последните новини също обхваща и двойния слот за SD карти – Canon потвърди, че единият от тях ще бъде слот CFexpress, а другият SD UHS – II. За разлика от 1DX Mark III, който има двойни слотове за CFexpress, това показва, че EOS R5 ще бъде едновременно насочен както към професионалисти, така и към полупрофесионални потребители и любители на фотографията.

Картите CFexpress предлагат невероятни скорости за трансфер на данни, които са идеални и даже жизнено необходими, когато говорим за заснемане на 8K видео или снимки, но са значително по-скъпи от по-популярните и често срещаните SD карти. Вероятно Canon смята, че двойната поддръжка ще помогне за разширяване на привлекателността на CFexpress, но също така и на самия EOS R5 извън професионалния свят, където конкуренцията е наистина ожесточена.

Защо Canon EOS R5 ще промени играта?

И така, какво означават всички тези новини за феновете на Canon и за фотографския свят като цяло? EOS R5 със сигурност няма да бъде първия малък, без огледален фотоапарат, използван от професионалисти като режисьори и оператори – Panasonic GH5 от известно време е любимец на амбициозния Вернер Херцогс и предлага функции като 10 – битов запис 4 : 2 : 2, като режисьорът заснемаше продукциите си за широката публика с безогледалния апарат.

Но от известните до момента спецификации, изглежда EOS R5 отново ще вдигне летвата на безогледалните камери, които от мнозина биват възприемани като бъдещето на фотографията. За начало това е пълно форматна камера и има далеч по-голям сензор от Micro Four Thirds на Panasonic GH5. Освен големия сензор, както стана ясно също обещава функции като 8K запис и възможност за 4K заснемане с честота 120 кадъра в секунда и може би най-доброто от всичко е поддръжката на Dual Pixel автофокус във всеки видео режим. И всичко това в тяло, което е сходно по размер с това на компактния Canon EOS R и за черешка на тортата идва с поддръжка на IBIS (стабилизиране на изображението в тялото).

На хартия, всичко това звучи изключително впечатляващо и обещава да коригира всички странни ограничения при заснемането на видео, които видяхме при последните камери на Canon, като EOS R. Характеристиките, които преди това са били запазена марка на най-високия клас камери предназначени само за професионалисти, сега идват в серията EOS R. Разбира се, предвид всичко това, EOS R5 няма да е никак евтин – слуховете предполагат, че в САЩ продажбите на фотоапарата ще започнат от цена от 3500 долара.

Естествено, все още има доста неизвестни за EOS R5. Например ние все още не знаем нищо за това какви все пак ограничения ще има при записа на видео или как ще се справя с топлината. Но от потвърдените спецификации досега, Canon EOS R5 е несъмнено най-вълнуващата камера на годината.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари