Оптична илюзия озадачи хиляди интернет потребители

0
4049

В интернет започнаха да циркулират кадри от интересен зрителен експеримент. Ако погледнете по-отдалече тези снимки, те изглеждат цветни. Но ако се вгледате по-отблизо осъзнавате, че те всъщност са покрити единствено от разноцветни линии, като самото изображение си е е черно-бяло.

Експериментът е дело на артиста Ойвинд Кола, известен с работата си върху новите версии на графичния редактор GIMP. За целта Кола използва снимка, направена от потребителя Chuwa и качена във Flickr. Кола я е преобразувал в черно-бяла и внимателно наложил мрежа от линии с червен, оранжев, жълт, син и зелен цвят. Той споделя:

„Мрежата с ярки цветове, наложена върху черно-бяло изображение, кара мозъка да възприема сивите клетки като цветни. Техниката не работи като компресията на JPEG файлове, тъй като там информацията за цвят при по-ниска резолюция се прилага върху всеки възпроизведен пиксел. В тази илюзия реконструкцията на изображението става в нашите очи и ум. Ние работим на принципа Chroma Subsampling, където яркостта на цвета е по-важна от неговата наситеност“

След като този интересен експеримент бе счетен за успешен, Кола възнамерява да използва този ефект в специален плъгин за графичния редактор GIMP (GNU Image Manipulation Program), който е безплатна алтернатива на Adobe Photoshop. Алгоритъмът ще бъде използван в следващата версия на софтуера, но засега не е обявена датата на излизане.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари