fbpx
-0.3 C
София

Посетилият Луната фотоапарат Hasselblad 500 бе продаден за $910 000

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Основателят на търговската мрежа Yodobashi Camera Терукадзу Фуджисава стана собственик на аналоговия фотоапарат Hasselblad 500, който бе на повърхността на Луната през 1971 година. Организаторите на търга в аукционната къща твърдят, че този фотоапарат е единствената вещ, която участниците в експедицията Apollo 15 са върнали на Земята. Останалата част от апаратурата е оставена на повърхността на естествения спътник на нашата планета за да се освободи място за лунните проби.

„Лунният фотоапарат“ Hasselblad 500 е струвал на купувача 550 хиляди евро, а след проведения от аукционната къща търг, сумата нараснала до 660 хиляди евро или около 910 хиляди американски долара. Продаденият Hasselblad 500 не е първият фотоапарат, оказал се на Луната. Тази чест принадлежи на фотоапарата на американския астронавт Нийл Армстрон, който е останал на спътника през 1969 година, съобщи The Verge.

Началната цена на този исторически апарат е била 80 хиляди евро, а Терукадзу Фуджисава е участвал в търга по телефона и в крайна сметка е заплатил 660 хиляди евро ($910 000) – от тях 550 хиляди евро стойността на фотоапарата и 110 хиляди евро – комисион за организаторите на търга.

Фотоапаратът Hasselblad 500 работи с 70-милиметрова лента и разполага с обектив Biogon с фокусно разстояние 60 милиметра.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
nbsstr
nbsstr
7 години

Яка далавера за продавача! Особенно като се има в предвид, че апарата изобщо не е бил на луната :)))

Нови ревюта

Подобни новини