Процесор на MIT подобрява снимките с телефони, таблети и компактни апарати

0
24

MIT разработиха процесор за обработване на изображения, който обещава много по-добри резултати при снимане с телефони, таблети или фотоапарати тип „насочи-щракни“. Процесорът разделя снимките на матрица от малки блокове. За всеки такъв блок се създават две хистограми – в първата осите Х и У представят местоположението си в цялата снимка, а втората показва нивата на яркост.

Преимуществата на този процесор е, че позволява снимането в HDR режим, който се осъществява на базата на заснемане на три изображения – един с нормална експонация, втори преекспониран и трети недоекспониран – които след това се обединяват в готовото изображение. Целият процес трае няколкостотин милисекунди при заснемане на 10-мегапикселова снимка като резултатът е изображение, в което и тъмните и светлите тонове са идеално експонирани.

По подобен метод могат да се правят и по-добри снимки при тъмни условия. За целта апаратът или камерата на мобилното устройство правят две изображения – едното със светкавица, а второто – без. След това процесорът обединява фона от снимката без светкавица с осветения от светкавицата обект от първата снимка и отново се получава добре експониран кадър с детайл както в предния, така и в задния план.

Засега обаче не е ясно кога процесорът ще бъде готов за масово производство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари