Разпечатана е най-малката в света фотография

2
24

Специалистите от Швейцарския федерален технологичен институт (Swiss Federal Institute of Technology, ETH) разпечатиха най-малката в света фотография, която е невидима за невъоръжено око. Снимката бе вписана в книгата на рекордите на Гинес като най-малкото изображение, създадено чрез струен печат. Площта на изображението е едва 0,0092 квадратни милиметра и е съпоставимо с дебелината на човешкия косъм. Микрофотографията показва риби-клоуни, които плават до актинии.

 

Рибките в реалността имат размер около 10 сантиметра, а на фотографията са големи около 30 микрона. Фотографията не може да се види без микроскоп, но дълбочината на цвета е 24-битова и изображението е качествено. Фотографията е разпечатана с помощта на новата технология 3D NanoDrip, в която се използват мастила от наночастици с квантови точки

 

Както и при традиционните технологии, междинните цветове се получават чрез смесване на три основни цвята – зелен, червен и син. Тук изображението се формира от нанасяне на квантови точки с различен цвят и дебелина. Разделителната способност на създаденото по този начин изображение е 25 000 точки на инч.

Предвижда се печатане на микро-портрети на всички желаещи с помощта на дълготрайни златни наночастици и печатане на микроскопични изображения от флуоресцентни материали.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
mIRCatami_taka Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mIRCata
mIRCata

какво значи квантова точка?

mi_taka
mi_taka

Уикипедия
Квантовите точки (quantum dots) представляват наноразмерни (1-10 нанометра) кристали от полупроводников материал.