Благодарение бързото развитие на малките екшън камери, стабилизаторите за камерите, понякога наричани гимбали, стават все по-преносими, по-удобни и с повече възможности.

Amazon предлага най-различни случайни марки подобни устройства, но повечето от тях са или лошо проектирани, или предлагат частична функционалност. Така например, много от тях не разполагат с жак за слушалки за хората, които предпочитат да работят в реално време. Има и версии, в които се използват камерите на смартфоните, но те са ужасно неудобни, поради трудното им калибриране и слаба стабилизация на изображението. Ако не сте пробвали и убедили, дали вашият смартфон е подходящ за подобна работа, по-добре е да изберете някоя по-подходяща камера гимбал.

DJI OSMO е идеален както за любителска, така и за професионална работа, оборудван с 4К камера и в който вашият смартфон може да се използва като визьор, като софтуерът на това устройство придава голяма гъвкавост при неговото използване.

В много онлайн магазини цената на DJI OSMO е $649, но популярният TOMTOP предлага тази камера с мощна триосова стабилизация с голямо намаление.

Общ преглед

Положителни страни:

  • Фантастична стабилизация
  • Великолепно качество на видеото
  • Удобно захващане
  • Пълнофункционално приложение

Отрицателни страни:

  • Батерията би могла да е по-мощна
  • Понякога във видеото се виждат шумове
  • Не могат да се прехвърлят 4К клиповете в телефона
  • Микрофоните не са много чувствителни

Резюме:

Въпреки че това е първият опит на DJI в създаването на ръчен гимбал, това е един от най-добрите, ако не и най-доброто решение на пазара. Страхотна стабилизация, интуитивен софтуер и удобно захващане.

 

Хардуер

Osmo се състои от четири части: триосовият гимбал с камера Zenmuse X3, ергономична дръжка с командни бутони, 10,8 Wh батерия и закрепване за смартфон. Всичко това тежи 538 грама, но теглото може да бъде намалено на 422 грама, ако се махне закрепването за телефон. Комплектът включва и капачка за оптичните лещи, каишка за китката и стилна малка чанта за носене.

Оптичният модул Zenmuse X3 е оборудван с 1/2,3-инчов фотосензор на Sony с резолюция 12 мегапиксела, който дава възможност за запис на 4К видео (разделителна способност 3840х2160 точки) при скорост 24 кадъра в секунда. Ако искате по-гладко видео, ще трябва да намалите резолюцията до 1080р, при която скоростта се увеличава до 60 fps. Предлага се и slow motion режим със 120 fps при 1080p. Обективът е 20 мм, с апертура F/2,8 и ъгъл на виждане 90 градуса. Наличен е слот за microSD карта памет, която трябва да е поне клас 10 или UHS-1. Очевидно е, че колкото е по-бърза паметта, толкова по-добре за видеото.

Osmo е съвместим със Zenmuse X5 и X5R, както и с някои Micro Four Thirds модели, но се налага използването на адаптер.

Закрепването за смартфон е поставено от дясната страна на стабилизатора и се завива към дръжката чрез винтова резба. Смартфонът се закрепва в двата ъгъла на едната страна, както и в средата. И трите точки на контакт са покрити с мека пластмаса и скобата няма как да надраска смартфона.

DJI предлага асортимент от аксесоари за Osmo, сред които удължител, триножник и други.

В дръжката е поставен стерео микрофон, стандартно 3,5-милиметрово аудио гнездо, батерия, която се поставя отдолу, няколко бутона и няколко светодиодни индикатора. Кривината на дръжката е много ергономична, захващането е меко, а бутоните са разположени по такъв начин, че изключват случайно задействане.

 

Софтуер

Osmo работи добре и без приложението DJI Go за iOS и Android, но за много неща ще трябва да се досещате и е много вероятно да пропуснете много функции. Сред най-важните функции на приложението можем да изброим избора на съотношението на страните, резолюцията на клипа и честотата на кадрите. Приложението може да се използва за регулиране на параметрите и за калибриране, когато е необходимо. А за връзка със смартфон е необходимо просто да се включи Osmo, смартфонът са се свърже с появилата се WiFi hotspot точка и след това да се стартира приложението.

След като влезете в опциите на камерата, можете да изберете режим снимки или видео. И двата режима разполагат с бързите настройки за баланс на бялото, регулиране на чувствителността и експонацията. Възможно е цялостно управление на устройството чрез включения към него смартфон, като почти всички функции се дублират с бутоните на Osmo.

Възможности

Приложението DJI Go дава възможност за разглеждане, прехвърляне и дори редактиране на материала, заснет с Osmo. Прехвърлянето на файлове работи само с JPEG изображения и видеа с резолюция до 1080р. Останалите кадри могат да се вземат директно от microSD картата. Очаква се актуализация на тази възможност.

Функциите за редактиране на приложението позволяват изрязване, завъртане, регулиране на контраста, яркостта и насищането, използването на филтри.

При видеото е възможно да се състави клип от 6-секундни отрязъци от заснетите материали, предлагат се музикални шаблони.

Производителност

DJI има голям опит в оптичната стабилизация и не е за учудване, че Osmo може да заснема страхотни кадри. Когато гимбалът е неподвижен, заснетите фотографии и видеа изглеждат сякаш са правени с триножник. Дори и при възможно най-високата резолюция видеото изглежда неподвижно и само при внимателно вглеждане могат да се забележат съвсем малки подвижни частички. Не е нещо ново, но за ръчно устройством това е направо невероятно.

Гимбалът върши много добра работа и при разходка. Дори и стръмните скалисти плажове не могат да затруднят това устройство на DJI. Скоростта на реакция е много добра и гимбалът не се затруднява дори и при по-енергичен ход.

Качеството на видеото е най-добро при добре осветени сцени. При слабо осветление клиповете стават малко шумни, но точността на цветовете е добра. Ако снимате с RAW формат, можете да промените снимките по-късно.

Аудио

Аудиото е малко тихо и няма начин за регулиране чувствителността на микрофоните. Но има опция за включване на външен микрофон, с което проблемът се решава.

Цена

Повечето електронни магазини предлагат гимбала DJI Osmo при цена $614/£519, която на някои хора може да се стори висока. Оригиналният пълен комплект на ръчната камера с триосова стабилизация на изображението струва $999. Но сега TOMTOP предлага DJI Osmo с отстъпка от 47% и по-този начин тя пада до $539. Никой не предлага подобна цена, а акцията на TOMTOP е ограничена по време. Побързайте.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
svet Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
svet
svet

Коригирайте си цената в онлайн магазина на томтоп – ЩД 649, а не 539. Най-ниската цена в момента е в Амазон.