Създадена е безфокусна камера с плоска леща

1
1446

Американски учени представиха нов тип камера, в която се използва само една единствена оптична леща с дебелина под три хилядни от милиметъра. При тази камера няма фокусиране. В бъдеще тази технология ще даде възможност за производството на много по-тънки смартфони.

Традиционните камери, използвани в смартфоните и в по-новите микроскопи, изискват фокусиране, за да може изображенията да са детайлни. При тях, когато се налага фокусиране върху различни предмети от сцената, намиращи се на различно разстояние от камерата, налага се да се извършва фокусиране с помощта на сложна система оптични лещи.

Изобретените от специалистите на университета на Юта лещи не изискват фокусиране и осигуряват детайлно изображение на всички обекти едновременно. Обикновените оптични лещи преобразуват паралелните светлинни вълни в сферични, които се свеждат и събират във фокалното петно. Американските учени доказаха, че вълни и с други форми могат да реализират същия ефект, като по този начин съществено се повишава броят на възможните варианти на конструкция на лещата.

„Точно обратното на написаното в учебниците, нашето изследване показа, че има повече от един начин, по който една идеална леща може да въздейства на светлината“ – каза Раджеш Менон, ръководител на екипа. „Това разкрива на практика безкрайни възможности за създаване на нов тип оптични лещи. Ние изучихме някои от тези възможности и намерихме тази с най-голяма дълбочина на фокуса“.

Новият тип лещи се произвежда чрез нанометрови технологии. Направените експерименти потвърдиха, че новата леща има дълбочина на фокуса няколко порядъка повече от обикновените оптични лещи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари