Създадена е оптична леща, която усилва светлината

0
203

Учените от Уисконския университет в Мадисън създадоха технология, която дава възможност само с оптични методи да се повиши качеството на изображението в почти всички цифрови фотоапарати при слаба осветеност на обектите. Създаването на този оптичен усилвател е резултат от изследването на сладководните риби, които живеят в тъмна вода.

 

Новата оптична леща се състои от неподвижна диафрагма, в средата на която е поместена сферична леща с диаметър 6 милиметра. Диафрагмата и лещата са покрити с прозрачен защитен купол с дебелина 1 мм и диаметър 12,5 мм. На обратната страна на сферичната леща е закрепен комплект от 48 микроскопични колби с огледални параболични стени и прозрачни стени.

Новата оптична леща е кръгла и има диаметър 12,5 мм. При експериментите с този оптичен усилвател в тъмна стая с осветление от 0,05 микровата на квадратен сантиметър, светлината преминава през малките колби и попада върху CCD матрица. Специален софтуер преобразува получените няколко (48) изображения в една обща картина.

 

При тестовете с новия оптичен усилвател се получават черно-бели фотографии при светлинна мощност едва 0,01 микровата на квадратен сантиметър. Обикновената 100 W крушка дава 1,8 вата на квадратен сантиметър.

Според създателите на новия оптичен усилвател, неговото производство е лесно и евтино и може да се използва във всички фотоапарати за заснемане на по-добри нощни фотографии.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари