Създадоха електронна леща, превъзхождаща възможностите на човешкото око

0
1764

Използвайки последните достижения при изкуствените мускули и плоските лещи екип специалисти от Харвардския университет създаде електронна леща от ново поколение, която много прилича на човешкото око. Тя може в реално време да се фокусира върху различните обекти и има твърде малко общи неща с традиционните сферични оптични лещи. Освен това, изобретението може да прави това, което не е е по силите на човешкото око – например да коригира астигматизма и изместването на образа – двата основни фактора, които нарушават ясното и детайлно виждане при хората.

В новите металещи (metalens) се използват наночастици за фокусиране на изображението. Те могат да фокусират целия спектър на видимата светлина в една точка. Да си припомним, че стандартните лещи фокусират в една точка само част от видимия спектър. В традиционните оптични системи се използват няколко елемента, за да постигнат подобен ефект и това е основната причина да са така големи.

Преди време същият екип успя да създаде съвсем малка по размери металеща. Представената този път metalens е с по-големи размери и вече може да се използва в различните оптични прибори.

Както с всяка друга нова технология навярно ще минат години докато metalens започнат да се появяват в масовите потребителски устройства. Но техният потенциал е огромен – от устройствата за виртуална и допълнена реалност до камери за мобилната техника и изкуствени очи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари