Създадоха плоска леща с безкраен коефициент на пречупване

2
1452

Бразилски учени постигнаха невъзможното за обикновените оптични лещи – коефициент на пречупване на светлината достигащ 180 градуса без изкривяване на изображението. Тайната на този успех се състои в използването на комбинация от много тънки металещи, разпечатани в наномащаб с помощта на фотолитография. Иновативната леща може да се използва във всякакви устройства с оптични сензори.

Самата леща се състои от единствен силициев слой, нанесен върху масив от стълбчета с нанометрови размери, които взаимодействат със светлината. Цялата структура е създадена с методите на фотолитографията.

Устройствата от този тип е прието да се наричат металещи. Те бяха измислени преди десет години и достигнаха максимално възможната резолюция с помощта на свръхтънки вълноводи, които огъват светлината, преминаваща през лещата.

Знаейки че в обикновените лещи повишаването на коефициента на пречупване увеличава ъгъла на виждане по отношение плоскостта на лещата, учените са направили металеща със сложна структура, която емулира съвършено плоска леща с безкраен коефициент на пречупване, което е съвършено недостъпно за обикновените оптични лещи.

‘Нашата леща може да има произволен ъгъл на виждане, който може да достига 180 градуса’ – каза професор Мартинс, ръководител на научната работа. ‘Ние направихме тестово със 110 градуса. При по-широк ъгъл енергията на светлината спада и се създава ефект на затъмняване, но това може да се коригира с последваща обработка’.

Новата металеща е тествана със стандартна уеб камера и е показала качествени изображения с широк ъгъл на виждане. Засега с нея могат да се правят снимки само със зелен цвят, но до няколко месеца ще бъде представена металеща със всички цветове.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари