Технология на Panasonic подобрява цветочувствителността на фотоапаратите

0
27

Повечето цифрови фотоапарати използват метод на разделяне на цветовете известен като „филтрация“. Panasonic обаче в момента разработват алтернатива наречена Micro Color Splitter („микро разделител на цвета“). Вместо с филтри, новата технология разделя цветовете на микроскопично ниво, използвайки метода на дифракцията. За разлика от филтрацията, при която се губи около 50-70% от достигащата матрицата светлина, при дифракцията, твърдят от Panasonic, не се губи почти нищо.

Причината за тази липса на загуба се крие в прозрачната подобна на плака структура. След като наличната светлина достигне матрицата, специални технологии и алгоритми възпроизвеждат цвета възможно най-прецизно в полученото изображение. От Panasonic твърдят, че Micro Color Splitter ще позволи разработването на нови фотоапарати с много по-големи матрици, които ще могат да правят качествени снимки дори в условия на изключително ниска осветеност.

Със същата технология могат да бъдат облагодетелствани не само DSLR фотоапаратите, но и матриците на смартфоните и компактните апарати. Добрата новина е, че технологиите за изработване на Micro Color Splitter са налични и в момента. Лошата е, че от Panasonic не знаят кога ще приложат откритието си на практика. Японската компания разкри, че в разработването на тази сложна технология са били използвани 21 местни патента и още 16, държани от компании от други страни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари