Учени изобретиха контактни лещи с променливо увеличение

0
829

От прогреса на технологиите се влияят всички и другите сфери на бита и науката, включително и оптиката. Това доказаха учените от Университета в Сан Диего, Калифорния, създавайки прототип на контактни лещи с променлив зум. За да може човек да вижда по-близко, той само трябва да мигне два пъти. Техните открития са описани в последния брой на списание Advanced Functional Materials.

Новите лещи имитират естествените функции на на човешкото око и са съставени от няколко еластични полимерни слоя. Те реагират на електрическите сигнали, които очите генерират при движение (например при мигане). Тези сигнали се наричат електроокулографични и се генерират дори когато човек спи. Завеждащият проекта Шенгкианг Кай сподели:

„Дори и когато окото ви не вижда нищо, много хора все още движат очната си ябълка и генерират тези електроокулографични сигнали“.

Това е един от тестовете при програмирането на контактните лещи.

Откритието обаче едва ли ще доведе до изчезване на биноклите или очилата в следващите няколко години. Засега прототипът е на съвсем опростено ниво. Учените успяха да проведат експеримента успешно единствено в контролирана среда с монтирани електроди около очите на субектите. Те обаче се надяват прогресът им да спомогне за изобретяването на простетично регулируеми очила и за развитието на дистанционно управляваната роботика в бъдеще.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за