Фотокамерите на Nikon може да получат извити сензори

2
68

Компанията Nikon публикува патент, описващ пълнокадров 35-mm обектив с диафрагма f/2.0, чиято главна особеност е възможността за работа не с обикновен плосък сензор, а с извит такъв.

За сметка на по-високата светочувствителност, такъв тип матрица позволява използването на оптика с по-малки размери, без това да се отразява върху качеството на снимките. Все още обаче не може да се каже точно кога Nikon може да пусне първия си фотоапарат с патентованата конструкция и какъв тип обективи ще се използва в тях – сменяеми или фиксирани.

Дори няма потвърждение, че компанията по принцип има амбицията в най-скоро време да създаде нещо подобно за масовия пазар, защото често се оказва така, че получените от разработчиците патенти дълго време „събират прах на рафта“.

Nikon не е първата компания, чието име се споменава в контекста на пълнокадровите извити сензори за фотоапарати. Подобно решение още преди две години бе патентовано от корпорацията Sony, но употребата му с обективите с байонет E не се получи. Не може да се изключи и това, че той ще се появи в компактното семейство RX.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

„Не може да се изключи и това, че той ще се появи в компактното семейство RX.“
Компактните сензори на сони са RS

Стоян
Стоян

assa,
в текста имат предвид компактните безогледални апарати с несменяеми обективи от „семейството“ RX на Сони. RX 10 и RX100 са с едноинчов сензор, RX 1 е с фулфрейм сензор. Ето ги: https://www.sony.bg/electronics/kompaktni-fotoaparati/t/cyber-shot-tsifrovi-fotoaparati?features=large-image-sensor&bestfor=expert-capability