fbpx
3.9 C
София

Харвардските учени създадоха метаматериал, премахващ хроматичните аберации

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
Харвардските физици създадоха тънък коригиращ филм, премахващ хроматичните аберации в целия видим оптичен диапазон. Научната работа е публикувана в списание Nano Letters.

Коефициентът на пречупване на светлината, например в стъклото, зависи от дължината на вълната. Това е физичното явление дисперсия, и това е причината светлинният сноп да се разлага във вид на разноцветна дъга. Но същият феномен влошава оптичните свойства. Така например, фокусното разстояние на обикновената оптична леща зависи от дължината на вълната и различните цветове се фокусират на различни разстояния. Този ефект носи името хроматична аберация или виолетово хало, а за неговото отстраняване се използват сложни и тромави оптични системи.

Харвардските учени създадоха метаматериал от еднакви малки частици с нанометрови размери, поставени върху тънък филм. Частиците са разположени на разстояние по-малко от дължините на вълните. По този начин, светлинните вълни с различна дължина на вълната едновременно достигат точката на фокусиране. Технологията принципно се различава от сега използваните оптични методи и е подходяща за управление на фазата, амплитудата и поляризацията на светлината.

Новият коректор може да се използва във всички видове комерсиални оптични системи – от най-опростените оптични лещи, до смартфоните и сложните микроскопи, в които за премахване на аберацията се използват системи с по 14 лещи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини