Харвардските учени създадоха метаматериал, премахващ хроматичните аберации

6
1597
Харвардските физици създадоха тънък коригиращ филм, премахващ хроматичните аберации в целия видим оптичен диапазон. Научната работа е публикувана в списание Nano Letters.

Коефициентът на пречупване на светлината, например в стъклото, зависи от дължината на вълната. Това е физичното явление дисперсия, и това е причината светлинният сноп да се разлага във вид на разноцветна дъга. Но същият феномен влошава оптичните свойства. Така например, фокусното разстояние на обикновената оптична леща зависи от дължината на вълната и различните цветове се фокусират на различни разстояния. Този ефект носи името хроматична аберация или виолетово хало, а за неговото отстраняване се използват сложни и тромави оптични системи.

Харвардските учени създадоха метаматериал от еднакви малки частици с нанометрови размери, поставени върху тънък филм. Частиците са разположени на разстояние по-малко от дължините на вълните. По този начин, светлинните вълни с различна дължина на вълната едновременно достигат точката на фокусиране. Технологията принципно се различава от сега използваните оптични методи и е подходяща за управление на фазата, амплитудата и поляризацията на светлината.

Новият коректор може да се използва във всички видове комерсиални оптични системи – от най-опростените оптични лещи, до смартфоните и сложните микроскопи, в които за премахване на аберацията се използват системи с по 14 лещи.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Супер! Перфектно!

Палустиниец
Палустиниец

Супер.
От кога чакам това да се случи

азз
азз

Страхотна новина!
Със сигурност касае поне 99.999% от населението. Или поне онези, за които терминът „хроматичните аберации“ е нещо напълно познато и използвано в ежедневието.

пипи
пипи

какво сравняват, като това са две различни снимки?

Понго
Понго

А в новите игри умишлено добавят аберациите като бонус, който натоварва видеокартата и често дори н еможе да се махне, за да изглежда всичко грозно и без фокус.

Петко
Петко

Те хората вече създадоха плоските лещи на такъв принцип, които не допускат хроматични изкривявания, ония пък ми направили фолио с което да покриват стандартните изпъкнали лещи.