Хибриден графенов фотосензор демонстрира свръхголям диапазон на чувствителността

0
634

В испанския институт по фотоника (ICFO) за първи път в света осъществиха монолитна интеграция на графен в CMOS чип, като по този начин се е получил фотосензор от стотици хиляди пиксела, базирани на графен и квантови точки.

Информацията е на уеб-версията на списанието Nature Photonics. Новият фотосензор има висока резолюция и немислима досега ширина на спектралния диапазон: той е чувствителен към видимата светлина, към ултравиолетовото излъчване и към инфрачервения диапазон.

Създателите на новия сензор подчертават, че той е произведен при стайна температура без използването на сложни технологични процеси: колоидните PbS квантови точки са поставени върху графена, получен чрез утаяване на газов процес, а след това тази хибридна система е пренесена върху CMOS основа със сензорни пигменти и вече изградена структура за регистриране на сигналите. Според авторите, новите фотосензори могат съвсем лесно и евтино да се произвеждат в промишлени мащаби, включително и върху гъвкави подложки.

Демонстрираната нова технология ще се използва в широк кръг оптоелектронни устройства, като например в оборудването за икономични оптични комуникации, в сензорите за автопилотите на робомобилите, в медицинската техника, в пожарните инсталации, в системите за нощно виждане и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари