10 съвета как да спечелите категорията Good night в конкурса Huawei Next Image Awards

1
316
Вера Гоцева – Lomovera разкрива тайните на артистичните нощни пейзажи и портрети

Снимането при ниска осветеност винаги е било трудна задача, чието качествено изпълнение често изисква дългогодишен фотографски опит и използване на професионална техника. Ниското и нетипично осветление обаче предоставя огромно поле за креативност във фотографията, стига да разполагате с подходящото устройство. Вече е възможно да правите красиви и ясни нощни снимки единствено с помощта на смартфон. Това доскоро налудничаво твърдение бе доказано на специално организирания от Huawei практически уъркшоп, воден от фотографката Вера Гоцева – Lomovera (https://www.instagram.com/lomovera/?hl=bg), в една от най-красивите български пещери „Съева дупка“.

В разгара на организирания от Huawei глобален конкурс за мобилна фотография Next Image Awards ), в който можете да участвате до 20 август, Вера Гоцева разказа и демонстрира ценни съвети, които силно увеличават шансовете за победа в неговите категории  Good Night, Nature и Faces. На първо място тя наблегна на идеята, че нощната фотография е бавен процес, силно свързан с вашия вътрешен свят и усещане за външния. Ето и нейните основни практически идеи и насоки, на които да стъпите и да започнете да експериментирате:

Обектът ви трябва да е неподвижен

Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.

Снимайте без светкавица срещу светлинен източник

Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.

Снимайте на светкавица

Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки в градски стил. Пробвайте това в градски условия.  Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.

Не снимайте само в режим

Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.

Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина

Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.

Не се страхувайте да бъдете креативни

В снимането на ниска свелтлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собествения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.

Не зумвайте

Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са безупречни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.

Снимайте и в монохром

Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.

Снимайте на максимално широка бленда, изполвайки отново ръчните настройки

Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания отзад в боке ефект.

Снимайте градски отражения в нощни локви

При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини. Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

Конкурсът Next Image Awards включва шест категории, в които можете да покажете своя талант – „Nature”,  “Faces”, “Good Night”, “Hello, Life”, “Check In” и “Story Board”.

Но както всичко в изкуството, между тях няма ясно дефинирана граница. И природата, и градските пейзажи придобиват различно очарование нощем, а портретите с игра на светлината могат да направят всяко лице значително по-интересно.

Желаещите да вземат участие в конкурса имат възможност да се регистрират до 20 август на адрес .

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари