11 млади български филм-мейкъри ще заснемат свои късометражни филми с Huawei P30 Pro

6
377
Cinelibri и Huawei обявиха финалистите в първия кръг на Huawei Smartphone Film Festival, в който участниците трябваше да представят своите идеи за късометражни филми под формата на трийтмънт

В този кръг взеха участие над 50 души с много разнообразни идеи и портфолио от реализирани проекти. Разглеждането на трийтмънтите и проектите на участниците беше истинско удоволствие за журито в състав Жаклин Вагенщайн, Крис Захариев, Стаси Айви, Крум Родригес и Лонгруи Циу, а избирането на финалистите – огромно предизвикателство. В крайна сметка журито допусна 11 вместо предвариелно обявените 10 финалисти, и окуражава всички участници да продължат развитието си в областта на кино изкуството.

Популярната киножурналистка Стаси Айви и член на журито сподели: „За мен беше много интересно да прочета всички трийтмънти на участниците в конкурса, тъй като жанрово бяха много различни

Има за всеки по нещо и беше много трудно да изберем само 10, но в много от изборите си се покривахме с останалите членове на журито. Харесват ми истории с въображение, но в същото време с ясна структура и хубав финал, обичам да има изненади и послания. Винаги е важно добре да си представяш какво точно искаш да кажеш и как би изглеждало то на екран, така че нямам търпение да видя какво ще направят нашите финалисти.”

Сред основните теми, които под една или друга форма присъстваха в проектите, бяха човешките емоции и взаимоотношения в настоящия свят

Дали човешките ценности са се променили и в каква посока, по различен начин ли чувстваме и изразяваме любовта към близките си, смешни или тъжни са недоразуменията, в които прекалено динамичният ни свят може да ни забърка, харесва ли ни този свят, търсим ли негова алтернатива в друго време и реалност?

Темите, които вълнуват младите български артисти, сами по себе си са изключително интересни, а с още по-голям интерес очакваме тяхната завършена интерпретация под формата на късометражен филм, заснет с Huawei P30 Pro.

На специален уъркшоп в Casa Libri, на който всички финалисти се запознаха лично с всички членове на журито, Крис Захариев сподели своя опит с видео възможностите на топ смартфона, както и ценни съвети за снимането в различни условия, при различни настройки и в различни формати. Останалите членове на журито посъветваха всички да запзаят историята си проста и фокусирана, за да предизвикат максимално въздействие върху зрителя. В следващия месец финалистите ще получат техническа и менторска подкрепа от Cinelibri и членовете на журито, а излъчените от него три най-добри филма ще бъдат показани за първи път пред публика на специална отворена прожекция в Дома на киното през юли.

Пълен списък с финалистите, които ще вземат участие във финалната фаза на Huawei Smartphone Film Festival:

Александър Геков

Димитър Мишев

Хара Нурин

Лидия Юлианова

Мартин Лазаров

Петя Башева

Петя Манчорова

Стефан Войводов

Тео Чепилов

Виктор Чулев

Мелиса Герганова

 

Детайли за инициативата, както и следващи публикации по темата как се прави един филм, можете да следена на сайта на медийния партньор АртАкция и във Facebook събитието Huawei Smartphone Film Festival.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари