40 МР снимки: Huawei Mate 20 Pro срещу Nokia Lumia 1020

17
2775

През 2018 година китайската компания Huawei представи на пазара своя първи смартфон с 40 МР камера – Huawei P20 Pro. Уеб порталът АndroidАuthority го сравни с един от най-харесваните подобни мобилни телефони – Nokia Lumia 1020 с 41 МР основна камера. Специалистите провериха кой мобилен телефон прави по-добри снимки с висока резолюция. Мненията на експертите се различават, но тестовете показаха, че фотосензорът на Huawei е по-добър, но китайската компания твърде много е наблегнала върху изострянето на обектите и върху постобработката, което доведе до загубата на няколко кадъра.

Huawei предложи 40 МР камера и в модела Mate 20 Pro. Докато хардуерните конфигурации на двете мобилни устройства са на практика идентични, Huawei намекна за подобрение в сензорите, което е дало възможност да махне монохромния сензор от тройната камера. Очевидно е, че обективите са по-добри, усъвършенствана е и постобработката. Това е достатъчна причина за експертите на АndroidАuthority още веднъж да сравнят неговите фотографски възможности с тези на Nokia Lumia 1020, за да се види какви са промените.

Спецификации на камерите

Основният сензор в тройната камера на Huawei Mate 20 Pro е същият, като в P20 Pro. Това е фотосензор с резолюция 40 МР и 1/7-инчов размер. Пикселите са с размер 1,0 микрона и могат да се комбинират, за да се получат 2 µm пиксели. По този начин се получават качествени 10 МР снимки дори и при съвсем тъмните сцени. Обективът е със светлосила F/1,9 и фокусно разстояние 27 мм.

На хартия Nokia Lumia 1020 има предимство, понеже сензорът на този смартфон има малко по-голям размер на пиксела – 1,12 микрона. Но по-широката апертура на Mate 20 Pro компенсира тази разлика, а по-зрелият производствен процес би трябвало да намали цветния шум в снимките.

Снимки, направени с помощта на двата смартфона

Детайлност при отдалечени обекти

 

Камерите с резолюция 40 МР са много добри при заснемането и на най-малките детайли при голямо разстояние от обектите. Подходящи са и за макро снимки. Именно това се и проверява – фините детайли, общият цветови баланс и експонацията.

Първо, кадри на открито. Най-очевидната разлика тук е цветният баланс. Lumia 1020 използва палитра с по-топла цветова температура от Mate 20 Pro. Въпреки това, Mate 20 Pro прави по-реалистични снимки. Можем да забележим, че Lumia 1020 доста пренасища цвета на тревата.

Има разлика в цветовете на обектите в сенките. Докато Lumia 1020 предлага изгладени сенки, Mate 20 Pro предлага малко по-естествен цвят на сенките. Дървото също се вижда много отчетливо при Mate 20 Pro, докато Lumia представя смекчено изображение, в което клоните почти се размиват на фона на небето.

За съжаление, колкото повече се отдалечаваме от центъра на кадъра, толкова повече снимката, направена с Lumia 1020, става все по-зацапана и шумна. Този проблем го има при почти всички смартфони, но при 1020 се откроява много ясно. Mate 20 Pro се представя доста по-добре в това отношение (вижте тревата и листата в изображението по-долу), но използваният тежък алгоритъм си личи в изобразяването на клоните и сенките.

Нека погледнем още един пример за снимка на открито. Ключовите неща, които трябва да се видят в тези снимки са ясното и детайлно изобразяване на металните пръти в лявата страна на кадъра, както и цветният шум, в текста отдясно. Добре е и да се погледне дълбочината на сенките под скулптурата.

В този случай Lumia 1020 показва по-голяма детайлност в предния план, особено в горната лява част и около ръбовете на скулптурата. Но фонът вдясно от този обект е осезателно по-шумен и не е толкова ясен, като този на Mate 20 Pro. Ясно е, че използваният от Huawei алгоритъм работи по-добре в определени области, но от друга страна, цветовете са много добри.

И още един кадър на открито. Mate 20 Pro отново предлага по-добра детайлност от Lumia 1020. Правите линии на тухлената зидария отново страдат от алгоритъма за шумопотискане на Huawei, но изострянето на образа дава допълнителна динамика. Lumia е много по-шумна от Huawei, което лесно се забелязва в образа на небето. Като цяло, всяка камера си има своите плюсове и минуси.

Последна забележка. Клоните в лявата част на кадъра на Lumia 1020 изглеждат леко пурпурни – знак за хроматична аберация. При Mate 20 Pro този ефект също се проявява, но в много по-малка степен.

Макро снимки

Нека да разгледаме няколко кадъра от макро света. Представените по-долу кадри показват ясно забележима разлика при снимките, направени с двете камери. Huawei Mate 20 Pro прави по-ярки снимки с голяма детайлност и ясни цветове. Lumia 1020 отново е с по-тъмен кадър и отново се бори с влиянието на яркия фон на облачното небе.

При заснемането на още по-близки кадри, разликите са подобни. Lumia 1020 предлага значително по-малко детайлност от Mate 20 Pro и някои детайли трудно се разпознават. Детайлността на този смартфон все още не е лоша, но текстурите и малките листенца се виждат много по-ясно в кадъра на Mate 20 Pro.

Но при Mate 20 Pro се забелязва слаб ореол ореол около ръбчетата на листата. Трудно е да се  разбере, дали това е единичен проблем или същото се получава при всички макро снимки. Но ефектът е почти незабележим и не оказва особено влияние на качеството на фотографиите.

И при последния представен тук кадър, Huawei Mate 20 Pro отново предлага по-ясна снимка с много детайли. Тук Lumia 1020 сякаш има проблем с фокусирането, а и се вижда ясно изразен цветен шум в тъмните места на сцената.

Като цяло, Huawei Mate 20 Pro предлага много повече детайлност, но неговият алгоритъм за постобработка е малко тежък.

Кадри при ниска осветеност на сцената

Не е трудно да се прецени ефективността на камерите при ниска осветеност на обектите. Ясно е, че не бива да се допуска цветен шум, стига алгоритъмът за премахване на цветните шумове да не премахва и детайлите. Mate 20 Pro се оказва много добър от Lumia 1020 в това отношение.

В показания пример се вижда, че победата явно е на Huawei Mate 20 Pro. Не само че шумът е по-слабо изразен, но и цветният баланс е по-добър. Забелязва се някакъв слаб шум, но това е обичайно при пиксели с толкова малки размери и при толкова слаба осветеност на сцената. Lumia 1020 не се справя много добре с цветния шум. Виждат се и допълнителни цветни пиксели около ръбовете на малкото изображение на фигурката на ОС Android. Въпреки това, можем да се замислим, колко бързо са се развили технологиите на мобилните камери през последните няколко години.

Научният метод

Ако не сте привърженици на субективните тестове от подобен вид, можете да видите тестовете на двете камери чрез специализиран пакет за тестване на лабораторията на AndroidAuthority, който дава възможност за точно измерване на точността на изобразяване на цветовете, детайлността на изображението и резолюцията. Ето резултатите:

Резултатите показват, че цветовете на Lumia 1020 наистина са пренаситени – 121%, докато при Huawei Mate 20 Pro изобразяването на цветовете е много точно – параметърът е 103%. Средната делта на цветовата грешка при Lumia 1020 също е по-висока – 3,84 спрямо 2,95 при Mate 20 Pro. В крайна сметка може да се каже, че цветовете на Mate 20 Pro са много по-верни и естествени.

Huawei Mate 20 Pro превъзхожда Lumia 1020 във всички направени тестове.

Победителят е:

Тестовете, направени от лабораторията на AndroidAuthority показват, че Huawei Mate 20 Pro предлага кадри с по-висока детайлност, с по-нисък цветен  шум и с по-голяма точност на цветовете. Lumia 1020 се представя сравнително добре по днешните стандарти, но качеството на снимките леко се влошава в краищата на кадъра, което не позволява на камерата на мобилното устройство изцяло да оползотвори възможностите на своя сензор с висока резолюция. Но можем да видим, че усилената работа и развойна дейност на Huawei върху обективите и обработката на цветовете в Mate 20 не са били напразни. Към днешен ден Huawei Mate 20 Pro определено е смартфонът с най-добра 40 МР камера.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
8 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
ВенелинOZZYNikolainababatigazanababatigaza Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Андрей
Андрей

Мда, биха телефон от преди 6 години. Браво на тях!

Arebe
Arebe

Точно това щях да напиша

Чооо
Чооо

Което, не могат да се похвалят много други топ марки 🙂

Светлин Желев

Въпреки че на пръв поглед забележката ви е вярна, сравнението далеч не е случайно. Просто 1020 от редица специалисти е обявен за най-добрият камерафон за всички времена. Именно това е причината за сравнението, което са направили колегите. При него резултатът се постигаше за сметка на размера на апарата. Сега нещата са други. Колкото до актуални сравнения с модели на други марки – имало е не едно до сега

OZZY
OZZY

Кой каза,че по отворена бленда, прави по-хубави снимки.Глупости.

Венелин
Венелин

Единствено, когато се снима при слаба светлина!

Калоян Василев
Калоян Василев

Все едно сравнявате Мерцедес с Москвич! Толкова много години разлика в електрониката си е цяла епоха.
Доста глупава статия.

РММ
РММ

Защо не го сравнят с някой от неговия клас? Примерно Samsung? Моят S6+ прави в пъти по-добри снимки, модел от преди повече от 3 години и е само 16 MP.

nababatigaza
nababatigaza

Или с моя S9 +.Продадох P 20 pro поради същата причина.Много наситени цветове,почти несъответстващи на оригинала,докато при галакси цветовете са по-естествени

снимачка
снимачка

„Обективът е със светлосила F/1,9 и фокусно разстояние 27 мм.“ – а телефонът е 8,6мм. Предполагам ще да е еквивалент вероятен на зрителния ъгъл на 27мм обектив на пълнокадров обектив. Сравнение, меко казано – неудачно и подвеждащо. Оптичните характеристики на 27мм обектив с пулнокадров сензор нямат нищо общо с минйончетата в телефоните със същия зрителен ъгъл. Да не говорим за бленда 1.9 на фулфрейм колко по-малка DOF има..

Йордан
Йордан

Нека прехваления Huawei го сравним с още по стар телефон на Нокия(7 години разлика),където нямаме нито „AI“ ,нито няколко оптични модула!

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/22923_By_popular_demand_Nokia_808_Pu.php

Nikolai
Nikolai

За това говоря 🙂 Nokia имат по-чисти изображения и не се вижда “ това пипане на софтуера “ , както при китайците

Nikolai
Nikolai

Аз мисля , че Nokia се справя по-добре, защото “ софтуерната преработка “ е по-малка от колкото при Huawei .. Много ясно е , че ако вземем дадена снимка и я преработим ще получим по-хубава – и това правят Huawei ..Ако вземем “ мислено “ този алгоритъм и го внедрим в Nokia , дали резултатите ще са същите ? И на много места се вижда как Huawei буквално “ съсипва снимката „по софтуерен път 🙂 И да не забравим 6 години са си шест години

дсада
дсада

Дреме ми на БЕГЕ колхозникът, че нокиа пренасищала тревата, ти си правиш селфита в плаза все пак

Eclipse
Eclipse

Sony са създали 48 мегапикселов сензор. Ще го сравняваме тогава с това китайче.

nababatigaza
nababatigaza

Икономически погледнато,китайците завладяха пазара,но и китайките си ги бива.хаха

OZZY
OZZY

Ама китайките не се епилират.