Amazon случайно продаде за по $94 техника с цена до $13000

11
8077

Тази седмица Amazon предложи голямата разпродажба Prime Day, по време на която някои потребители успяха да се възползват от най-добрите предложения в живота си. Благодарение на грешка в ценообразуването много хора успяха да си купят само за 95 американски долара висококачествени комплекти със сложно и най-съвременно оборудване за цифрови камери, някои от които струват над $5000.

Всичко започна с това, че някой забеляза цифровия фотоапарат Sony a6000 16-50mm с цена $550 да се продава само за $94,50. Фотографът веднага сподели линка (все още е активен), за да могат да се възползват и другите. Фотоапаратите бяха моментално изкупени на тази символична цена.

Оказа се, че въпросната магическа цена $94,50 важи не само за външните продавачи, но и за стоките на самата Amazon. Хората бързо забелязаха, че много други цифрови камери и скъпо оборудване за тях също се продават за $94,50. И тук започна истинското безумие.

„Буквално има цели страници с цена на оптиката $94,48“ – сподели потребител на Slickdeals. „Купих си техника за $10 000 само за 900 долара!“.

Има и други примери.

„Взех си обектив, който струва $13 000 само за 94 долара“ – пише друг потребител, който успя да си купи мощния телефото обектив Canon EF 800mm f/5.6L IS. „LOL, очаквам анулиране на поръчката – та това е 99,3% отстъпка!“.

Друг участник от форума реши да се допита до техническата поддръжка на Amazon относно своята поръчка. Той получи официално потвърждение, че поръчката е приета, стоката е заплатена е вече му е изпратена. Започнаха да се появяват потвърждения за успешни поръчки и в различните медии. Изданието Fuji Rumors съобщи, че фотографът Коди МакГий (Cody McGee) е успял да си купи само за $94,48 цифровия фотоапарат Fujifilm X100F, цената на който е немалките $1299.

Почти веднага след като направил поръчката МакГий получил SMS от куриерската служба UPS да очаква доставката.

Потребител на Slickdeals с име Steeve поръчал за $94,48 фотоапарата Canon EOS R с цена $2000 и малко след това получил потвърждение, че пратката е вече пътува:

Много голям брой потребители на Slickdeals споделиха, че тези поръчки ще бъдат отменени от Amazon, но търговският гигант има дълга история на грешки в ценообразуването, при това твърде фрапантни, но досега нито веднъж не е отменял поръчките.

Фотографите вече започнаха да получават тези поръчки, платени по $94,48. Те често публикуват снимки на получената техника. Един от тях показа получените два комплекта Sony a6000 ($2000), за които платил по $94,48. Но след това видял, че на същата цена се продава и друга оптика. Веднага поръчал Sony a6500 ($2000) с 10-18mm обектив, след това Sony a7 ($2000) без обектив, и още Sony a9 с поставен обектив 24-70mm f/2.8 GM ($5500). Всичко отново при цена $94,58.

Получил си някои поръчки. Първи пристигнали Sony a7 и обектива 10-18mm.

„Сигурен съм, че другите са успели да направят още по-добри покупки“ – пише той. „Amazon блокира моя акаунт, понеже предположи, че някой го е хакнал и прави големи поръчки от мое име. А в кошницата останаха a9, Nikon Z6 и Canon EOS R с обща цена едва $300. Не трябваше да се бавя толкова с плащането. Докато се размотавам, те затвориха акаунта“.

На теория, тези поръчки биха могли да бъдат отменени, а парите върнати на купувачите. Но ако стоката е вече в куриерските служби Amazon нищо не може да направи. По закон тази вече заплатена техника гарантирано трябва да пристигне до получателя. Но въпреки това, много потребители на Slickdeals, вече получили оборудването, чакаха със скръстени пръсти, дали Amazon няма да измисли нещо и да поиска тази стока да бъде върната. Нищо подобно не се случи.

Темата във форума на Slickdeals по случай аномалната разпродажба на Amazon събра над 250 000 прегледа и над 1300 коментара, преди да бъде отбелязана като остаряла (разпродажбата приключи). А сега форумът е препълнен с поздравления към всички, които са успели да получат поръчаната техника, както и от разочаровани фотографи, които са изпуснали това знаменателно събитие.

Интересно е, че на практика всички, които са успели да купят фотографска техника при тази невероятна отстъпка, не се радват толкова много на купеното, а съжаляват, че не са купили повече… Някак никой не се радва особено, а след разпродажбата на практика всички изпитват горчивина и много съжаляват, че са изпуснали да вземат още. Даже споменатият по-горе потребител, който успя да си купи няколко фотоапарата и обектива, не ги хвали и не споделя какво ще снима, а най-много съжалява, че в неговата виртуалната кошница са останали още стоки, които е можел да вземе преди Amazon да му блокира акаунта.

Но сега започнаха да се появяват други мнения. Хората започнаха да се съмняват, че това не е било никаква грешка, а много хитър и тънък маркетингов ход на Amazon. В коментарите се обсъжда версия, че това не е решение на един човек или на отдела по маркетинг, а решение на съвременна невронна мрежа.

„Просто си представете, че е създадена невронна мрежа, която се занимава с ценообразуване и умее да анализира човешката психология и поведение. Дали тя не е пресметнала, че да продаде малко стока при отстъпка ~99% е по-изгодно от продажбата на повече продукти с неголяма отстъпка (10-25%)? Ако това е така, то може да се каже, че е намерен надежден начин за оказване влияние на психологията на тълпата. Оттук до управлението на една държава остава съвсем малко“ – разсъждава един от участниците във форума.

А вие как мислите? Дали това е било грешка в ценообразуването или хитър маркетингов ход?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари