ams TCS3490: сензор за цветната температура и осветеността

0
50

Известната компания ams представи своя нов интелигентен сензор TCS3490, който е характерен с много висока точност за измерване на цветовата температура и интензивността на осветяване. Информацията, получена от него може да се използва за управление дисплеите на смартфоните, таблетите и цифровите фотоапарати. Правилните настройки за осветеност и баланс на бялото позволяват получаването на висококачествени изображения при различна осветеност на сцената.

Самият сензор е съставен от пет канала. Към традиционните R, G, B са добавени още инфрачервен канал за диапазона 700-1100 нанометра (IR) и канал C без никакви филтри. Тази комбинация повишава точността на измерването, понеже може да изчислява цветовата температура като съотношение IR/C и R/C. Тези данни се използват от цифровите фотоапарати при заснемане на сцената с или без фотосветкавица.

Сензорът разполага с четири независими аналогово-цифрови преобразователи. Всеки основен цвят разполага със собствен АЦП а четвъртият преобразовател се използва съвместно от каналите C и IR. Според производителя, този метод осигурява минимална погрешност на измерването при бърза промяна на осветяването.

Сензорът TCS3490 е с габаритни размери 2,0 х 2,4 милиметра и струва едва $1,4 при партида от 1000 бройки.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари