fbpx
9.2 C
София

Canon или Nikon – вечният дебат. Как да избера фотоапарат?

Най-четени

Дилемата Canon срещу Nikon е еквивалентът във фотографията на спора iOS или Android, дори и двата японски гиганта да не са същите чутовни лидери на пазара, каквито бяха някога. За много хора, които тепърва избират нов фотоапарат, все още обикновено изборът стои на модел от една от двете марки.

Благодарение на богатото наследство леки и обективи на Canon и Nikon, те все още са най-добрите избори, ако искате да закупите DSLR. Ако сте нов в играта, изборът на първия ви модел може да се окаже наистина труден. Но на фона на това, има един успокояващ факт – двата бранда в последните няколко години напреднаха толкова много в иновациите и последните си поколения фотоапарати, че която и от двете марки да изберете, със сигурност имате голям шанс да се сдобиете с апарат, който ще ви служи наистина дълго – особено след като веднъж се зарибите и започнете да инвестиране в съвместими обективи и аксесоари.

Основно в началният клас DSLR, подходящ за новобранците във фотографията, силите на двата лагера са почти изравнени и макар с леки разлики, евтините модели и на Nikon, и на Canon, са идеални за навлизане в изкуството на овековечаването, и начинаещият фотограф трудно би усетил някаква разлика. Едва, когато погледнем към по-високия клас апарати, можем да открием някои разлики, които биха били от значение за един корифей, който вече има специализиран интерес към определена фотография, експериментира непрекъснато с нови неща или иска да постига все повече и повече.

Добрата новина е, че и двете компании правят отлични DSLR. Трудната част е да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди – изборът на пазара никак не е беден и изобилието може наистина да ви обърка.

За да бъде статията максимално изчерпателна, освен DSLR, ще разгледаме и безогледалните решения на и двете марки. С цел да структурираме максимално информацията, я подредихме по категории.

Canon срещу Nikon – DSLR за начинаещи

Canon

Обикновено се счита, че бюджетният клас DSLR за начинаещи е до границата от 600 долара, което и приемаме за ориентир. За щастие, ако това е вашият бюджет, определено имате добър избор.

Освен с новите си модели DSLR, Canon и Nikon често запазват поддръжката и на по-стари модели, особено предвид дългогодишната съвместимост на байонетите за различните обективи, което спокойно ще рече, че можете да се насочите и към висок клас DSLR втора употреба за същия бюджет. Съвременните тела на фотоапаратите са наистина много издържливи, а често и при продажбата вървят с комплект с различни или надградени обективи освен китовите.

Както изглежда, най-добрите варианти за нов фотоапарат в бюджетния клас са Nikon D3500 и Canon EOS 250D, известен още и като Rebel SLR в САЩ.

Canon EOS 250D е разположен във високия начален клас на компанията. Най-евтините опции, които можете да вземете от новото поколение на Canon са Canon EOS 4000D (известен като EOS Rebel T100 в САЩ) и Canon EOS 2000D (Rebel T7 в САЩ). Canon EOS 250 D, известен като Rebel SL3 в САЩ, е най-новият от моделите в бюджетната гама, като негов предшественик е Canon EOS 200D (EOS Rebel SL2 в САЩ).

И така, какви са разликите? Най-евтиният модел, Canon EOS 4000D е много достъпен, но трябва да сте подготвени за някои големи компромиси. Той разполага с 18MP сензор, пластмасова изработка на обектива и посредствен 2,7 – инчов дисплей. Накратко, заслужава си да спестите още малко и да купите нещо по-качествено, стига да е възможно.

Стъпка напред към Canon EOS 2000D. За разликата в цената спрямо 4000D, получавате скок в резолюцията – 24.1MP, плюс по-добър екран и много по-приятно потребителско изживяване.

Ако инвестирате още малко до Canon EOS 250D, който има нов 24.2MP сензор, заедно с Dual Pixel AF система на Canon, която е удобно при използване на Live View или видео запис в 4K. Апаратът може да заснеме до 5 кадъра в секунда, което макар и да не е най-бързото на света, може да бъде доста удобно за улавяне на движещи се обекти. Има също така удобен сензорен екран с подвижен ъгъл и най-новият процесор за обработка Digic 8. Недостатък е системата със само 9 точки за автоматично фокусиране, но все пак е идеален DSLR, докато се научите.

Ако попаднете на EOS 200D втора употреба, добре го обмислете. Тук не получавате 4К видео, нито най-новият процесор за обработка, но ако снимате основно статични обекти, това не би било голям проблем.

Nikon

Nikon бяха малко по-тихи в последно време, що се отнася до моделите от входно ниво, но в сегашния състав имаме Nikon D3500, който в момента е номер едно в нашия списък за начинаещи. Може също да намерите предшественика му Nikon D3400 като останали наличности в някои магазини или втора ръка. И двата имат 24.2MP сензори, с 11-точкова AF система и могат да запечатат до 5 кадъра в секунда. Nikon D3500 има по-дълъг живот на батерията, по-голямо място за захват и преработен сензор.

Като цяло в най-евтиният сектор на пазара няма голяма разлика между двата производителя. Въпреки това, Canon се готви да представи нови модели за начинаещи скоро, така че е възможно и пазарът леко да се разпука.

Ако разполагате с по-гъвкав бюджет, препоръчваме Canon EOS 250D, но ако търсите възможно най-доброто за най-малка цена, то Nikon D3500 е най-добрият вариант.

Canon срещу Nikon – среден клас

Ако бюджетът ви е малко по-голям, следващата стъпка е средният клас. През последните години тези модели поевтиняха, което донякъде разми границата между високия бюджетен клас и средния. Тук ще срещнете решения, които могат да се погрижат за по-голямо разнообразие от нужди.

Към днешна дата, най-добрият модел в този клас на Canon е Canon EOS 77D, докато Nikon разполага с Nikon D5600 в арсенала си.

Преди почти три години Canon 77D стартира едновременно с 800D/Rebel T7i, споделяйки много от същите характеристики, но с малко по-усъвършенствано разположение на контрола. Оттогава 800D изглежда е изчезнал от състава, но все пак можете да го видите в продажба втора употреба или в някои магазини.

77D е много способен DSLR, с чудесни контроли на сензорния екран, полезен интерфейс и 45-точкова автофокусна система, която върши доста добра работа. Обаче не всичко е чудесно – липсват някои съществени модерни функции като 4К видео, визьорът, предлага едва 95% покритие и дисплеят не е от най-прекрасните. Това изоставане го отдаваме по-скоро на възрастта на модела.

Междувременно, Nikon D5600 е дори още малко по-стар от 77D, така че споделя някои от същите проблеми като съперника си – няма 4К, има 95% визьор и изработката на обективите е пластмасова. Въпреки това, той предлага доста добро качество на изображението, подобна 39-точкова система за автофокус и удобен дизайн.

Като цяло, в този сектор Canon води битката, но разликата е наистина малка. Трудно е да се избере между тези две камери – и двете споделят сходни спецификации, така че изборът тук е между това, за което намерите най-добрата оферта.

Canon срещу Nikon – висок среден клас (за ентусиасти)

След като надраснете първия си DSLR или се нуждаете от нещо, което може да се справя в по-трудни ситуации, тогава се обърнете към класа за ентусиасти на Canon и Nikon, който включва модели като Canon EOS 90D и Nikon 7500D. Има още няколко още по-усъвършенствани модела, които имат доста спецификации, но са оборудвани със сензор APS-C.

Както Nikon EOS 90D, така и Nikon D7500 са в една и съща категория, но тъй като 90D е по-новият от двата, е по-скъп. Въпреки това, като се има предвид, че 90D наследява някои функции от висок клас от моделите над него, бихме могли да поспорим, че предлага по-добро съотношение между цена и качество.

Canon EOS 90D включва сензор с най-високата разделителна способност, която ще срещнете в APS-C апарат – 32.5MP. Освен това получавате страхотна изработка с много бутони, настройки, дълъг живот на батерията, оптичен визьор, който предлага 100% изглед и 4К видеозапис. Това е истински удар във високия среден клас.

Въпреки че е по-стар, Nikon D7500 не се дава лесно в сравнението. Най-голямата разлика е разделителната способност на сензора, която тук е по-скромните 20.9MP – но пък за сметка на това е доста по-добър за снимане при ниска осветеност. Спецификациите са сравнително подобни – 100% оптичен визьор, 4К видео запис и добър живот на батерията.

Във високия среден клас, а дори и в средния, не инвестирате конкретно в устройството, а в система. Преминавайки в класа за ентусиасти, можете да останете с един апарат наистина дълго време, и междувременно да започнете да инвестирате в обективи, които да ви служат дълго в работата или хобито. Затова, помислете добре при избора, прегледайте предварително цените на лещите и се насочете към този модел, в който откривате най-големи възможности за последваща инвестиция.

Победител в сравнението – Canon 90D.

Професионален клас

Има някои DSLR, които надграждат ентусиаста, който вече се е насочил към професионалната категория. Те разполагат със сензори APS-C, но включват редица спецификации от високо ниво, с които напредналите потребители могат да имат желание да се захванат.

Тук има здравословна конкуренция между двете марки, като и двете предлагат привлекателни модели, които са чудесни за всестранни фотографи.

Nikon D500 стои срещу Canon EOS 7D Mark II. И двата са доста стари, от гледна точка на сензора, но все още имат редица водещи в класацията спецификации, които са достойни за внимание.

Въпреки че много професионалисти естествено ще се насочат към фулфрейм, наличието на crop сензор има значение за фотографирането в дивата природа и спорта. И двата модела за проектирани за фотографи, които заснемат бързо движещи се обекти. Nikon D500 има 20.9 MP сензор, докато 7D Mark II е 20.2MP – остарели и твърде сходни.

Разликите между двата модела е системата за автоматично фокусиране. Canon 7D Mark II предлага 65-точкова система за автофокус тип AF, докато Nikon D500 може да се похвали с огромните 163 точки, 99 от които кръстосани и 55 се избират ръчно. И двете камери ви дават 10 кадъра в секунда, но когато става въпрос за буфера, Nikon D500 е ясният победител – можете да заснемете 200 сурови кадъра, преди да го запълните, докато при 7D Mark II те са едва 31.

Има и някои други аспекти, при които Nikon излиза отгоре – като 4K видео запис и по-голям и чувствителен на допир екран. Тези спецификации поддържат D500 да изглежда все още сравнително свеж. Междувременно 7D Mark II, вече на над пет години, показва своята старост. В някои отношения, ако сте свикнали с Canon, има шанс 7D Mark II/90D да се окаже вашият модел.

Припомняме, че и в този случай инвестирате в система, а не в конкретния модел.

Победител: Nikon D500

Следва продължение

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини