Canon не може да възстанови изгубените снимки и видео на потребителите на image.canon

0
524

Припомняме, че през изминалата седмица компютърните системи и мрежи на Canon станаха обект на масивна хакерска атака. Тогава крайните потребители забелязаха нередност в работата на облачната услуга на компанията image.canon, която стана офлайн на 30 юли и се върна едва на 4 август след разследване на лидера в производството на фото техника за това, какво е причинило нарушението на работата на услугата.

Сега обаче ситуацията започва да изглежда по различен начин. От Canon официално казват, че не са установили „да е имало неоторизиран достъп до image.canon“ и че „инцидентът не е довел до изтичане на потребителски изображения“, което означава, че всъщност проблемите с тази платформа са напълно отделен случай и нямат общо с основната атака, за която става дума по-горе, която удари системите на компанията горе-долу по същото време, по което и image.canon стана офлайн.

За съжаление на потребителите на image.canon засегнати от инцидента, компанията каза, че „няма техническа мярка за възстановяване на загубените видео и изображения“, и че „изображенията в непълен размер, съхранявани като миниатюри на оригиналните файлове могат да бъдат възстановени, но не и с оригиналното качество е резолюция.“ В изявление на началната страница на image.canon вече се вижда текст, който гласи, че Canon поднася „най-дълбоките си извинения на засегнатите потребители“.

Какво точно се обърка?

Причината за всичко това е една болезнено проста грешка в кодирането. Облачната услуга на Canon има две функции – основната е нейното краткосрочно, временно съхранение, където можете да съхранявате изображения директно от камерата си до 30 дни, преди да ги изпратите в услуга за дългосрочно облачно съхранение като Google Drive.

Проблемът е, че при актуализирането на системата на image.canon тази функция е разменена с втора опция, която предлага до 10GB дългосрочно съхранение на файловете без изтичане.

Както обясняват от Canon, когато на 30-ти юли са преминали към нова версия на софтуера за контрол на тези услуги, системата автоматично е заличила някои изображения, съхранявани повече от 30 дни.

Canon не потвърди колко точно потребители са били засегнати от този инцидент и в резултат на него са загубили своите изображения и видеоклипове, но фактът, че услугата е сравнително нова, може би е нещо като благословия, тъй като не е имало твърде много съдържание, което да е станало жертва на заличаване.

Облачната услуга работи само от няколко месеца, след като пое предшестващата я платформа Canon Image Gateway.

Canon вече предлага поддръжка на image.canon на 27 модела от своите фотоапарати, така че скоро може да се превърне в наистина популярна платформа, която да дава възможност на потребителите да прехвърлят своите кадри без необходимост от каквото и да било кабелно свързване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари