Canon патентова универсална батерия съвместима с множество апарати

0
629

Всеки фотограф, на когото се е налагало да носи със себе си допълнителни батерии за целодневни снимки или при пътуване, знае значението на взаимната им съвместимост. За съжаление, днес почти всеки модел фотоапарат използва собствен форм фактор на батерията или споделя такъв с още два – три модела. Ако имате повече от един DSLR, няма как да използвате батериите от единия на другия, в 99,99% от случаите. Същото важи и при покупката на батерии – трябва да се ограничите само до вида на оригиналната батерия на вашия апарат.

Но изглежда предстои този аспект от живота на фотографа да бъде до известна степен облекчен. Току-що норвежки технологичен портал съобщи, че Canon са подали заявление за регистрирането на патент за универсална батерия за фотоапарат със стандартен форм фактор. Идеята е толкова проста, че чак се чудим защо отдавна не е реализирана…? Навярно поради маркетингови причини…

Патентът може да бъде разгледан в уеб сайта на патентното ведомство на САЩ и описва размер и захват на батерия, която силно наподобява тези, които към момента са на пазара, с изключение на това, че ще бъде съвместима с повечето фотоапарати на марката Canon и голяма част от адаптерите за зареждане.

Изглежда това може да бъде значително по-евтина алтернатива от закупуването на цели комплекти с различни батерии за тези, които използват множество камери редовно, или всеки, който има желание да надгради от настоящия си DSLR към по-висок модел.

Към момента не е ясно дали батерията и нейният форм фактор ще бъдат съвместими с фотоапарати на други производители, като Nikon например. Но предвид факта, че Canon е активен играч и основен конкурент на пазара, най-вероятно са решили да я имплементират само в собствените си системи.

Как ще се осигури съвместимостта?

Интересно е обаче как ще се осигури захватът на батерията. Въпреки че навярно ще бъде наличен обичайния монтаж на триножник, патентът говори за подвижна конструкция с малко предавки, които биха могли да препозиционират стойката за статив, за да балансират по-добре различните тела на камерата.

Не е ясно как новата батерия ще побере различните типове батерии, с които сме свикнали и техните различни размери. Така например Canon LP-E6N може да захранва голям брой тела, включително и DSLR моделите на EOS 6D Mark II и EOS 5D Mark IV, както и настоящите флагмани EOS R и дори някои безогледални модели на марката. Ще следим за последващата информация и с нетърпение чакаме да разберем как точно ще се осигури взаимосъвместимостта между тази нова универсална батерия и повечето гнезда и адаптери налични към момента.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари