Canon 1DX Mark III – най-мощният DSLR апарат на CES 2020

4
941

DSLR може и да са динозаврите във фото апаратите, но новият 1DX Mark III на Canon доказа, че динозаврите има на къде да се развиват.

Новият мощен апарат за спортна фотография, който бе представен при „анонсиране на развитието“ миналата година, сега бе напълно разкрит на CES 2020. И изглежда, че първата камера на Sony за Олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 г. носи някои наистина вълнуващи функции.

Canon успя да надмине 1DX Mark II от 2016 г. чрез извличане на максималните възможности на DSLR технологията до краен предел и допълване с някои от най-новите технологии. 1DX Mark III все още има 20.1 MP резолюция на сензора, но към него е добавен мощния нов процесор Digic X, нов AF сензор за подобрено изглед на визьора и обещана скорост от до 20 кадъра в секунда. Повишената скорост на заснемане идва както благодарение на механични подобрения, така и на електрониката на затвора.

Тъй като 1DX Mark III работи с новите, скъпи CFEXpress карти, които могат да достигнат до скорости на четене от 1,8GB в секунда, той има невероятен буфер, който може да управлява неограничен брой JPEG файлове и до 1000 Raw файла за единица време. Комбинирайте това с тези скорости за снимане от 20 кадъра в секунда и в ръцете си имате потенциално невероятен инструмент за спортни и динамични заснемания, уникален по рода си.

Разбира се, скоростта е само една част от фотографското уравнение, така че Canon също са засили автофокуса на 1DX Mark III чрез комбинация от актуални AF технологии (191 AF точки за заснемане с визьор, Dual Pixel AF в Live View) и автофокус разработен с изкуствен интелект, използващ дълбоко обучение (deep learning).

Какво е уникалното в този автофокус?

Тази система за автоматично фокусиране от следващо поколение надхвърля възможностите на дори най-съвременните технологии за разпознаване на лица и използва огромна база данни от изображения, за да създаде автоматично алгоритъм, който очевидно позволява на 1DX Mark III бързо да превключва фокуса върху различни субекти.

Разбира се, това не означава, че 1DX Mark III се „учи“ от своя потребител – програмата се управлява дистанционно от Canon и след това се зарежда във фотоапарата, като базата данни може да бъде разширена във времето, за да обхване други теми като животни. Понастоящем тази функция изисква и процесор Digic X, така че тя няма да присъства във вече съществуващите фото апарати на Sony и няма опция да бъде въведена като актуализация на софтуера. От Canon намекват, че в бъдеще могат да се появят по-достъпни камери работещи със същата технология.

И така, какви други нови функции носи Canon 1DX Mark III? Едно от най-интересните е новият Smart Controller, който е чувствителен на допир бутон AF-ON за бърз избор на вашата точка на автофокус.

 

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
я-я
я-я

Колко конски сили са мощни тези Канони? 😀 p.s. не винаги първото значение на думата е удачно. В случая е по-адекватно „могъщ“.

ogo
ogo

Sony или Canon? Обърках се от статията малко…

Valkost
Valkost

Хората казват : „- Чети между редовете !“ ! Значи е CanSon … ! Нещо като ЧайнаТаун за българския пазар (според бъдещите по-евтини варианти на Canon) 😀

той
той

„Се още има…“
Се още?